фото ua.depositphotos.com

Україна має реальну можливість повністю відмовитись від імпорту газу рахунок власного видобутку газу та виробництва біогазу.

Про це повідомив голова "Оператора Газотранспортної системи України" Сергій Макогон на своїй сторінці у Facebook.

"Україна має дуже великий потенціал для виробництва біогазу - до 8 млрд куб. м біогазу на рік. Це дуже амбітна ціль на наступні 10 років. Але 0,5 млрд куб. м біогазу через 2 роки цілком реально", - написав він.

Відео дня

Макогон привів як приклад Данію, у якої 27% газу у мережах - біометан (біогаз, доведений до якості метану), і останні 5-6 місяців спостерігається стабільне зростання. Данія у 2030-2035 роках розраховує мати 100% зелену газову систему.

Довідка УНІАН. Україна до війни щорічно споживала приблизно 30 млрд куб. м газу, з них близько 14 млрд куб. м видобуває компанія "Укргазвидобування", 6 млрд куб. м - приватні компанії, а ще 10 млрд куб. м імпортується з країн Європи.

Раніше повідомлялося, що Європейський союз в рамках відмови від російського газу збільшить закупівлі скрапленого "блакитного палива" в США та Катарі. Крім того, Євросоюз також планує наростити потужності зеленої енергетики.

Вас також можуть зацікавити новини: