Очікується, що двосторонні договори мінімізують небаланси / фото УНІАН Володимир Гонтар

Кабінет Міністрів України вніс зміни до порядку проведення аукціонів з продажу "зеленої" електроенергії.

Про це повідомила прес-служба Міністерства енергетики.

Читайте такожКабмін змінив порядок розрахунку тарифів на тепло

Відео дня

Прес-служба зазначила, що попереднє рішення Кабміну забезпечило вихід «Гарантованого покупця» на ринок двосторонніх договорів.

Як зазначили в прес-службі, торгова стратегія "Гарантованого покупця" довела свою результативність. Двосторонні договори, які він уклав у жовтні 2020 року, дозволили мінімізувати небаланси та отримати додатковий дохід.

Разом з тим "Гарантований покупець" потребував можливості самостійно визначати обсяги електроенергії для виходу на торги, враховуючи нестандартні продукти для аукціону. Постанова, прийнята урядом, дає таку можливість.

У прес-службі нагадали, що у вересні Кабмін з ініціативи Міненерго дав можливість "Гарантованому покупцеві" продавати "зелену" електроенергію на аукціонах.

Що таке "Гарантований покупець"

Держпідприємство "Гарантований покупець" гарантовано викуповує електроенергію, вироблену електростанціями за "зеленим" тарифом, і продає її на ринку "на добу вперед" і за двосторонніми договорами.

Також на "Гарантованого покупця" покладено функціонування механізму спецзобов'язань. Тобто підприємство купує електроенергію у "Енергоатома" і "Укргідроенерго", частину продає постачальникам універсальних послуг, а частину - на ринку "на добу вперед". В результаті механізм спецзобов'язань дозволяє зберегти поточний електротариф для населення.