Йдеться про взаємовигідне використання газотранспортних систем України та Польщі / Ілюстрація REUTERS

Співпраця з Польщею відкриває перед Україною можливість зруйнувати монополію російського "Газпрому" на газовому ринку.

Про це заявив Сергій Макогон, гендиректор компанії Оператор ГТС України, повідомляє "НВ".

Читайте такожБайден гарантував Зеленському санкції проти "Північного потоку-2", проте є нюанси

Відео дня

Зокрема йдеться про взаємовигідне використання газотранспортних систем обох країн.

За словами Макогона, розглядається варіант купівлі Польщею скрапленого газу через власний термінал у м. Свіноуйсце на березі Балтійського моря з подальшим постачанням цього газу в українські ПСГ, звідки він може йти в Європу.

За словами Макогона, також розглядається варіант будівництва Польщею Балтійської труби, що з'єднує Польщу з видобувними площами в Північному морі. 

Макогон також зазначив, що між Україною та Польщею вже існують діючі газопроводи, які дозволяють обмінюватися газом обсягом до 7 млрд кубометрів на рік.

"Є технічна проблема з польського боку, тому що зараз з українського боку в Польщу можна на гарантованій основі відправляти газ, але у польської сторони є технічні проблеми з постачання значних обсягів газу в Україну. Нам потрібно зробити реконструкцію компресорної станції і добудувати не дуже великий газопровід в Польщі", — розповів Макогон.

За словами Макогона, Польща готується повністю відмовитися від поставок газу з РФ.

"Північний потік-2": що необхідно знати

Проектом "Північний потік-2" (Nord Stream 2) передбачено будівництво і робота двох ниток газопроводу загальною потужністю 55 млрд кубометрів газу на рік від узбережжя Росії через Балтійське море до Німеччини.

Оператором трубопроводу є компанія Nord Stream 2 AG, засновником якої є російський "Газпром". Фінансують проект європейські компанії-французька Engie, австрійська OMV, британсько-нідерландська Shell, німецькі Uniper і Wintershall.

Газопровід "Північний потік-2" побудований вже на 99%. Новий трубопровід в обхід України планувалося завершити до кінця 2019 року поряд з уже наявним "Північним потоком-1".

Будівництво газопроводу припинялося через введені США санкції проти компаній-підрядників, проте в лютому 2021 року відновилося. Nord Stream 2 AG вирішив добудувати його самостійно.