Нарощування газовидобутку є важливим пріоритетом для уряду / REUTERS

Для уряду важливим пріоритетом є досягнення енергетичної незалежності, оскільки в Україні є величезний потенціал для нарощування газовидобутку та використання інфраструктури.

Читайте такожДо кінця зими в Україні подорожчає газ-прогноз

Про це повідомляє прес-служба Кабміну, посилаючись на заяву прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля під час наради з членами Міжвідомчої комісії з організації укладення та виконання угод про розподіл продукції та інвесторами - переможцями конкурсів угод про розподіл продукції.

Відео дня

"Уряд впевнений, що український енергетичний ринок залишається привабливим у найближчій перспективі та формує достатній попит на новий газовидобуток і розвідку надр", - цитує прес-служба Шмигаля.

За його словами, угоди про розподіл продукції - це інструмент залучення значних інвестицій у національну нафтогазову галузь. Міжвідомчою комісією та інвесторами проведена значна робота з розробки їх проектів.

Глава Уряду зазначив, що Кабмін зацікавлений і націлений не тільки на укладення угод про розподіл продукції, а й на їх успішну реалізацію.

"Підписання цих домовленостей стане прикладом покращення інвестиційного клімату в Україні й буде ще одним вагомим кроком на шляху досягнення енергетичної незалежності держави", - сказав він.

За підсумками наради прем'єр-міністр доручив Міністерству енергетики, Міністерству юстиції, Міністерству фінансів, Міністерству охорони навколишнього середовища та природних ресурсів та Міністерству розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства прискорити роботу для укладення відповідних угод.

Що цьому передувало

  • У серпні виконавчий директор Асоціації газовидобувних компаній Артем Петренко заявив, що Україна ризикує втратити до 1,5 мільярда доларів прямих інвестицій, якщо влада не активізує роботу з підписання відповідних угод з компаніями, які отримали право видобувати газ на території України.
  • За його словами, минуло майже 14 місяців, відтоді Кабінет Міністрів затвердив переможців конкурсів з укладання угод про розподіл продукції (УРП) по 9 нафтогазових ділянках. За цей час держава повинна була узгодити угоди, а інвестори могли б почати роботи на площах, але цього так і не сталося.
  • Раніше голова правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв заявляв, що найбільша в Україні газовидобувна компанія" Укргазвидобування" вже понад рік не може підписати з урядом угоду про розподіл продукції при видобутку вуглеводнів на чотирьох ділянках, право на укладення якої компанія виграла за результатами конкурсу.
  • 1 липня 2019 року Міжвідомча комісія визначила переможців конкурсу на укладення угод про розподіл продукції (УРП) на дев'яти нафтогазових ділянках в Україні.