За час війни чиновники 'Укренерго' витратили на подорожі майже 50 мільйонів гривень, - Прозорро

З часу повномасштабного російського вторгнення чиновники "Укренерго" витратили з державного бюджету України майже 50 млн грн на відрядження. Про це свідчать дані Opendatabot та Prozorro, пише український Комерсант. 

Всі туристичні послуги державній компанії надає агентство "Елегант тревел", яке, відповідно, і було постійним переможцем у всіх тендерах щодо надання туристичних послуг для "Укренерго". Жодній іншій державній компанії чи органу ця турфірма послуг не надає.

Відео дня

Останній тендер, який відбувся наприкінці минулого року, вартував на 32 млн грн. За такі гроші "Укренерго" купила у "Елегант тревел":

  • 2000 залізничних та авіаційних квитків, витративши на це понад 6 млн грн;
  • 8710 проживань в готелі майже на 25 млн грн;
  • 50 трансферних послуг за 153 тис. грн;
  • 600 страхувань на 225 тис. грн;
  • 100 міжрегіональних перевезень за 306 тис. грн;
  • також кошти були витрачені на комісійні винагороди.

Згідно з розкритим тендерним протоколом, "Елегант тревел" – єдина компанія, яка подавала свою пропозицію для співпраці з "Укренерго". Водночас з приводу проведеного тендеру було зафіксоване звернення до Держаудитслужби від Бритавської Катерини Сергіївни, яка закликала чиновників брати приклад з військовослужбовців та витрачати власні, а не державні кошти на подібні потреби.

Відповідь від Держаудитслужби на таке звернення і досі не надійшла.

За час повномасштабного вторгнення саме з "Елегант тревел" "Укренерго" провело ще 2 тендери – один на понад 11 млн грн і другий на понад 7 млн грн.

Раніше, довкола "Укренерго" виникло ще кільки скандалів. Медіа, зокрема, інформували про причини нерівномірного відключення світла у різних регіонах України. З посиланням на власні джерела, ЗМІ вказували на ознаки наявності "комерційної змови" між бізнесом, що зацікавлений у продажах генераторів (які були ввезені в Україну в значній кількості) та, власне, керівництвом держкомпанії. 

Також "Укренерго", після того, як закликало українців не вмикати кондиціонери, оголосило тендер вартістю 629 тис. грн. на закупівлю чотирьох кондиціонерів спліт-систем на свої потреби. Після обурення українців, цю закупівлю в компанії пообіцяли скасувати