Ілюстрація REUTERS

Ініціатива Національного банку України знизити граничну суму розрахунків готівкою для суб'єктів господарювання з фізичними особами в 3 рази не доставить дискомфорту легальному бізнесу, оскільки спрямована на тіньовий сектор економіки.

Читайте такожВалютна лібералізація в Україні не вплине на курс гривні - банкіри

Таку думку в коментарі УНІАН висловив координатор комітету електронних платежів Європейської Бізнес Асоціації Євген Веремійченко.

Відео дня

"Для легального бізнесу будь-які ініціативи, що стосуються зниження готівкового обігу, не критичні, тому що легальному бізнесу нема чого приховувати. Він абсолютно прозорий, і йому такі ініціативи не завдають шкоди", - сказав Веремійченко.

На його думку, обмеження передусім торкнеться операції бізнесу з видачі готівки під звіт фізичним особам для оплати товарів або послуг в тіньовому секторі, частка якого в економіці країни, за різними оцінками, коливається в межах від 30 до 50%.

"Є практика на ринку, коли недобросовісні суб'єкти господарювання можуть зловживати певними схемами та використовувати ці кошти не за призначенням. Якщо звужувати кільце навколо тіньового сектору та збільшувати кількість перешкод для реалізації схем, частка тіньового сектора рано чи пізно буде знижуватися. Що більше буде таких перешкод, то привабливішими будуть умови для легального бізнесу, який працює "по-білому" і платить податки", - додав експерт.

Веремійченко також зазначив, що ця ініціатива була очікуваною, оскільки передбачена Комплексною програмою розвитку фінансового сектору України до 2020 року.

"Коли настає момент і ринкова ситуація стає прийнятною, Національний банк виходить з такими ініціативами. Аналізує думку громадськості та ринку перед впровадженням. Ви ж бачите, що наразі це постанова опублікована як проект", - підкреслив він.

Як повідомляв УНІАН, Національний банк має намір знизити граничну суму розрахунків готівкою для суб'єктів господарювання з фізичними особами в 3 рази - до 15 тисяч гривень з 50 тисяч гривень, установлених у даний час.

Також регулятор планує встановити обмеження до 15 тисяч гривень для готівкових розрахунків довірених осіб суб'єктів господарювання, що отримали гроші під звіт, і має намір зобов'язати суб'єктів господарювання у разі зняття готівки з поточних рахунків надавати за запитом банку підтверджуючі документи про таких готівкових розрахунках.

Гранична сума готівкових розрахунків фізичних осіб з суб'єктами господарювання у розмірі до 50 тисяч гривень залишиться без змін, а безготівкові розрахунки суб'єктів господарювання можуть здійснюватися без обмежень.

НБУ приймає зауваження та пропозиції до відповідного проекту постанови до 27 березня.