REUTERS

Частка проблемних кредитів у банківській сфері Росії в цьому році може вирости кратно - до 23% в базовому сценарії і до 40% - у негативному, передає "Газета.RU" з посиланням на прогноз Standard & Рoor's.

Читайте такожКожна п'ята російська компанія скоротила штат співробітників через кризуВ рейтинговому агентстві вважають, що довіра населення до банків підірвана, а самі кредитні установи все більше залежать від держпідтримки.

Як випливає зі звіту S&P, банківський сектор Росії неминуче занурюється в кризу. Більш серйозний, ніж криза 2009 року. У лютому агентство зробило негативні рейтингові дії відносно приблизно 40 російських банків та їх дочірніх структур. Прогноз залишається «негативним» або переглянутий на «негативний».

Відео дня

Читайте такожРосію можна зупинити без єдиного пострілу - WSJОсновний привід для песимістичних прогнозів - зростання простроченої заборгованості (більш ніж на 90 днів) за кредитами.

За базовим сценарієм S&P, в цьому році обсяг проблемних кредитів може зрости до 17-23% проти 8% у 2014 році.

«Наш негативний сценарій передбачає отримання державної підтримки і відмову від примусових заходів по стягненню заборгованості за кредитами (які є набагато менш ефективними) і, як наслідок, набагато більш високий рівень проблемної заборгованості - до 35-40% сукупного кредитного портфеля», - йдеться у звіті.

Основний внесок, за прогнозами S&P, у зростання прострочення внесуть корпоративні позичальники.

Прострочена заборгованість за всіма кредитами на 1 лютого ЦБ оцінював в 2 трлн руб., або в 4% кредитного портфеля.

Читайте такожЄвросоюз подав вже четвертий позов у СОТ проти РосіїНегативний сценарій стане більш ймовірним, якщо рецесія в економіці затягнеться, а геополітична напруженість посилиться, відзначає S&P. У цьому випадку збільшиться частка компаній, які допустять дефолт за реструктуризованими кредитами, а рівень відшкодування ними боргу після дефолту буде нижче внаслідок того, що банкам буде непросто врегулювати проблемні кредити».