Ілюстрація REUTERS

Національний банк України обурений рішенням Печерського районного суду Києва про розірвання договору особистої поруки українського бізнесмена Ігоря Коломойського за кредитами рефінансування "Приватбанку", отриманим до його націоналізації.

Читайте такожМожлива ренаціоналізація "ПриватБанку": як відреагував ринок

Як повідомляє Нацбанк на своїй сторінці в мережі Facebook, у 2015 році тодішній співвласник "Приватбанку" Коломойський уклав з Національним банком договори особистої поруки про погашення п'яти кредитів рефінансування "Приватбанку", отриманих за період 2008-2014 років.

Відео дня

"Фактично, він взяв на себе особисті зобов'язання по погашенню заборгованості банку перед НБУ, яка на сьогодні становить 9,2 мільярда гривень", - наголошується в повідомленні.

"Дане судове рішення на користь Ігоря Коломойського не набрало чинності й, безумовно, буде оскаржено в апеляційному порядку", - наводяться в повідомленні слова начальника управління претензійно-позовної роботи юридичного департаменту Національного банку Віктора Григорчука.

У повідомленні наголошується, що Національний банк стурбований результатами розгляду судових справ в судах першої інстанції, адже це рішення вже третє не на користь держави за останні дні.

"Чергове рішення суду створює правову невизначеність, а отже, і потенційні ризики для фінансової стабільності в Україні в майбутньому. Це рішення суду також ускладнює захист інтересів держави в судових процесах в інших юрисдикціях з відшкодування збитків, завданих банку та державі колишніми власниками "Приватбанку", - додав Григорчук.

Довідка УНІАН. Кабінет міністрів прийняв рішення націоналізувати "ПриватБанк" в грудні 2016 року, керуючись рекомендаціями Ради нацбезпеки та оборони. До націоналізації ключовими акціонерами банку були бізнесмен Ігор Коломойський і його партнер Геннадій Боголюбов.

Окружний адміністративний суд Києва 18 квітня скасував рішення 2016 року "про націоналізацію "Приватбанку", а також рішення НБУ про перелік пов'язаних осіб банку, що стало основою для процедури "bail-in" - конвертації зобов'язань "Приватбанку" перед пов'язаними особами в акції фінустанови з обнуленням їх вартості.

Згідно зі спільною заявою НБУ, Міністерства фінансів і "Приватбанку", повернення фінустанови його колишнім власникам допомогою скасування рішення про націоналізацію неможливий, і рішення суду буде оскаржене за допомогою апеляції.

Міжнародні партнери України, включаючи Міжнародний валютний фонд, представництво Євросоюзу, Європейський банк реконструкції та розвитку, Всесвітній банк і посольство США, виступили із заявами про підтримку націоналізації "Приватбанку".