Иллюстрация REUTERS

Окружний адміністративний суд Києва ухвалив чергове рішення на користь колишнього власника націоналізованого у 2016 році "Приватбанку", скасувавши рішення Національного банку України про перелік пов'язаних осіб фінансової установи.

Читайте такожМожлива ренаціоналізація "ПриватБанку": як відреагував ринок

Як повідомляється на сайті НБУ, скасоване рішення є одним з основних для проведеної в ході націоналізації банку процедури "bail-in" - обміну коштів пов'язаних з банком осіб на акції фінустанови з їх подальшим продажем Міністерству фінансів України.

Відео дня

За інформацією регулятора, рішення суду може дати пов'язаним з колишніми акціонерами банку особам підстави для стягнення з фінустанови коштів, повернутих державою в капітал банку в ході його націоналізації.

"Рішення суду наразі не набуло чинності й, безумовно, найближчим часом буде оскаржено нами в апеляційному порядку", - наводяться в повідомленні слова представника юридичного департаменту НБУ Віктора Григорчука.

Також повідомляється, що суд прийняв рішення на підставі позову підконтрольної колишньому акціонеру банку Ігорю Коломойському кіпрській компанії Triantal Investments Ltd, який повністю задовольнив.

Довідка УНІАН. Кабінет міністрів прийняв рішення націоналізувати "ПриватБанк" в грудні 2016 року, керуючись рекомендаціями Ради національної безпеки та оборони. До націоналізації ключовими акціонерами банку були бізнесмен Ігор Коломойський і його партнер Геннадій Боголюбов.

Окружний адміністративний суд Києва 18 квітня визнав протиправним і скасував рішення 2016 року про виведення неплатоспроможного "Приватбанку" з ринку за участю держави. Повний текст рішення суду обіцяє оприлюднити протягом десяти днів.

Згідно спільної заяви НБУ, Міністерства фінансів і "Приватбанку", повернення фінустанови його колишнім власникам допомогою скасування рішення про націоналізацію неможливий. Також в НБУ повідомили про наміри подати апеляцію на рішення суду про встановлення терміни, або протягом 30 днів з моменту отримання повного тексту судового рішення.

Міжнародні партнери України, включаючи Європейський банк реконструкції і розвитку, Всесвітній банк і посольство США, виступили із заявами про підтримку націоналізації "Приватбанку", а також про важливість відшкодування збитків колишніми власниками збанкрутілих банків і наміри ретельно стежити за подіями в цій сфері.