Зеленський назвав терміни прийняття закону про концесії в Україні / фото president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський сподівається, що Верховна Рада восени ухвалить в цілому законопроект про концесії.

Читайте такожЕкономіка України зростатиме на 5-7% на рік - Зеленський

Про це він сказав у ході українсько-турецького бізнес-форуму в рамках офіційного візиту голови Української держави до Туреччини.

Відео дня

"Восени ми приймаємо закон про концесії, що дозволить державі безпечно працювати з приватним сектором, з приватними компаніями", - заявив він.

"Будемо дуже раді бачити турецькі компанії як дійсно надійних партнерів у наших проектах. Заходьте своїм капіталом, своїм досвідом, своїми технологіями", - додав президент.

Як повідомляв УНІАН, у квітні минулого року Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроект №8125 "Про концесію", що передбачає можливість застосування концесії в будь-якій сфері господарської діяльності та запроваджує прозору процедуру прийняття рішення про вибір концесіонера.

Законопроектом передбачається чітке розмежування регулювання концесії та інших форм здійснення державно-приватного партнерства, єдина процедура ініціювання та прийняття рішення про здійснення державно-приватного партнерства.

Також документ передбачає впровадження прозорої процедури вибору концесіонера, можливість залучення радників та незалежних експертів для підготовки проектів державно-приватного партнерства у формі концесії, додаткові гарантії для концесіонерів і кредиторів, зокрема, концесійним договором передбачено право заміни концесіонера, спрощення процедур виділення земельних ділянок для проектів державно-приватного партнерства у формі концесії.

Крім того, передбачається можливість передачі вирішення спорів, що виникають у зв'язку з виконанням концесійного договору, у міжнародний комерційний або інвестиційний арбітраж, можливість ініціювання концесії потенційним концесіонером, чіткий механізм контролю та моніторингу за виконанням концесійних договорів.