Верховний суд вирішив, що "Укрінбанк" визнали неплатоспроможним незаконно / фото УНІАН

Касаційний адміністративний суд 9 серпня 2019 року відмовив у задоволенні касаційних скарг Національного банку України та Фонду гарантування вкладів фізичних осіб в справі №836/14033/17 та залишив у силі рішення судів першої інстанції, які своїми рішеннями визнали незаконними та скасували рішення Правління НБУ від 24 грудня 2015 року №934 "Про віднесення ПАТ "Укрінбанк" до категорії неплатоспроможних та відповідне рішення ФГВФО від 24 грудня 2015 за №239 "Про введення в ПАТ "Укрінбанк" тимчасової адміністрації та делегування повноважень тимчасовій адміністрації”.

Незаконність запуску процесу ліквідації ПАТ "Укрінбанк" полягає у порушенні терміну, визначеного Законом, у 180 днів, який надається банківській установі для відновлення платоспроможності. Так, прийняття відповідних рішень відносно неплатоспроможності ПАТ "Укрінком" та введення тимчасової адміністрації, згідно з рішенням суду є такими, що прийняті всупереч законодавству України.

Читайте також"Укрінком" вважає незаконним продовження ліквідації "Укрінбанку"

Відео дня

"Дійсно, ПАТ "Укрінбанк" втратив 25% активів через анексію АР Крим Російською Федерацією та подіями на Сході України, що стало причиною для Правління НБУ віднести банк до категорії неплатоспроможних.

Однак, ще у 2015 році керівництву банку вдалося залучити іноземні інвестиції в розмірі 1 млрд грн, згідно з планом фінансового оздоровлення банку, затвердженого НБУ на період до 1 квітня 2016 року для відновлення платоспроможності. Тому порушення законних термінів у 180 днів з боку НБУ та ФГВФО щодо визнання ПАТ "Укрінбанк" неплатоспроможним та введення тимчасової адміністрації відповідними рішеннями, не залишило нам законного часу для відновлення платоспроможності", - прокоментувала Голова Правління ПАТ "Укрінком" Алла Ільюченко.

Крім того, варто відзначити, що суд відхилив аргументи представників ФГВФО та НБУ відносно правового статусу ПАТ "Укрінком", та визнав цю компанію правонаступником ПАТ "Укрінбанк", оскільки місце реєстрації, код ЄДРПОУ та інші юридичні дані залишись незмінні. Це означає, що ПАТ "Укрінком" має ті ж права що й ПАТ "Укрінбанк", в тому числі звертатись до суду.