Ілюстрація REUTERS

Національний банк України відповідно до ухваленого Верховною Радою закону про «спліт» отримає повноваження з регулювання небанківського фінансового сектору з 1 липня 2020 року.

Читайте такожНБУ підтвердив інформацію про дозвіл банкам ідентифікувати клієнтів за закордонним паспортом

Про це повідомила перший заступник голови НБУ Катерина Рожкова на брифінгу в НБУ.

Відео дня

«Ухвалений Верховною Радою закон про «спліт» передбачає перехідний період до 30 червня 2020 року», - сказала Рожкова.

За її словами, йдеться про 1900 установ, включаючи страхові та факторингові компанії, кредитні спілки, ломбарди і компанії, що надають послуги з переказу коштів.

Рожкова зазначила, що протягом цього періоду не буде змін ліцензійних вимог до фінансових компаній, тобто, необхідності отримувати нові ліцензії у чинних компаній не буде.

В НБУ наголосили, що «спліт» розширює можливості регулятора для забезпечення фінансової стабільності, поширюючи вимоги прозорості, надійності і ефективності на небанківський фінансовий сектор.

Також у НБУ повідомили, що протягом перехідного періоду Нацбанк разом і Нацкомфінпослуг збудують необхідні процеси для передачі функцій і працюватимуть над вдосконаленням законодавства із залученням широкого кола експертів і учасників небанківського фінсектору.

Як повідомляв УНІАН, Верховна Рада України ухвалила закон про вдосконалення функцій державного регулювання ринків фінансових послуг («спліт»), який передбачає ліквідацію Національної комісії, що здійснює держрегулювання у сфері ринків фінансових послуг (Нацкомфінпослуг), і передачу її функцій Національному банку та Нацкомісії з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР).