Вадим Пристайко виступив за повернення українських товарів на окупований Донбас / фото УНІАН

Міністр закордонних справ Вадим Пристайко заявив, що в рамках так званої "формули Зеленського" планується пом’якшення економічної блокади Донбасу без попередніх умов.

Про це він розповів в інтерв'ю Європейській правді.

Пристайко уточнив, що це не означає скасування економічної блокади, адже передумовою для скасування є повернення підприємств. Він запропонував розмежовувати блокаду підприємств та постачання товарів щоденного споживання для громадян України, які живуть по той бік лінії зіткнення. 

Відео дня

Читайте такожТоргова блокада Донбасу ослабила українську економіку - Мінгареллі

За словами міністра, економічна блокада окупованих РФ районів Донецької та Луганської областей була запроваджена Радою нацбезпеки і оборони, тому для її повного зняття необхідне нове рішення РНБО. При цьому необхідною для цього умовою є повернення під контроль України захоплених Росією підприємств.

Водночас Пристайко вважає за доцільне відновлення поставок на окуповані території українських товарів, а також виплати пенсій жителям цих районів.

«Навіть з точки зору економіки, чому ми не можемо продавати туди наші товари? Нехай на полицях стоїть ряжанка з українським прапором, а не російська або білоруська», — заявив він.

Глава МЗС також додав, що зараз влада готується замінити наказ про список товарів, які людям дозволено перевозити через лінію розмежування, на список того, що перевозити заборонено.