Зараз на ринку спостерігається сприятлива ситуація - НБУ / фото УНІАН

Українська гривня зміцнюється на тлі здешевлення імпорту нафти і газу за водночас сприятливих умов для експорту з нашої країни.

Читайте такожГривня на фоні чуток про провал переговорів з МВФ призупинила рекордне зміцнення

Про це повідомила прес-служба Національного банку України з посиланням на інтерв'ю керівника проектів і програм Департаменту відкритих ринків НБУ Емала Бахтарі.

Відео дня

«Нині на ринку спостерігається сприятлива ситуація. Імпортні товари, зокрема, нафта і газ, які купує Україна, подешевшали. А для експорту, який ми продаємо, дуже гарні умови. Цього року рекордний урожай. Також у металургів дуже гарні обсяги валютної виручки», - йдеться в повідомленні.

Крім того, в НБУ відзначили щорічне зростання ІТ-галузі та збільшення кількості українських компаній, які отримують замовлення від закордонного бізнесу і, відповідно, валютну виручку.

Також в НБУ нагадали про новий чинник, який підтримує курс цього року, - значні обсяги купівлі нерезидентами гривневих державних цінних паперів.

«Фіксований курс - як цукерка, ціна якої насправді дуже висока. Він призводить до втрат, криз і створює ілюзію стабільності. Здорова ситуація - це плаваючий курс, який адекватно реагує на те, що відбувається на ринку», - наголошується в повідомленні.

Як повідомляв УНІАН, українська гривня за офіційним курсом до долара на сьогодні, 26 вересня, оновила чотирирічний максимум на рівні 24,12 грн/дол.