Ілюстрація REUTERS

Різниця між українськими та польськими зарплатами за чотири роки скоротилася майже в 2 рази, йдеться у звіті про фінансової стабільності Національного банку за грудень.

Читайте такожДолар в піку: гривня на новому чотирирічному максимумі

"Зокрема, за останні чотири роки співвідношення середніх зарплат в Польщі, яка є основним напрямком трудової еміграції, і Україні зменшилася з 4,5 до 2,7 раза. Тому з середини 2018 року сповільнилися темпи трудової еміграції з України та приріст заробітної плати, отриманої з-за кордону", - йдеться у звіті.

Відео дня

Наголошується, що різниця скоротилася завдяки високим темпам зростання зарплат в Україні, а також зміцненню гривні.

За прогнозами НБУ, надалі визначальним фактором зміни доходів населення буде зростання заробітної плати, одержаної в Україні.

"Очікується, що в середньостроковій перспективі реальні темпи її зростання становитимуть 4-6%", - йдеться у звіті.

При цьому наголошується, що конкуренція роботодавців за робочу силу й швидке зростання зарплати, а не продуктивності праці, погіршує операційну ефективність підприємств.

Як повідомляв УНІАН, середня зарплата українців у жовтні поточного року становила 10727 гривень, що на 16,4% більше, ніж у жовтні 2018 року.

Українська гривня за офіційним курсом Національного банку України зросла до долара США на 3,4% за листопад і на 13,4% за 11 місяців поточного року – до 23,97 гривні/долар.

За словами міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тимофія Милованова, ціни на імпортні товари в Україні на тлі зміцнення гривні не падають через зростання зарплат.