Ілюстрація REUTERS

Господарський суд Києва заборонив приватизацію держкомпанії "Центренерго" до вирішення по суті спору Фонду держмайна і ТОВ "Укрдонінвест".

Читайте такожКабмін має намір приватизувати непрофільні активи держкомпаній

Про це йдеться в ухвалі суду від 23 січня 2020 року, опублікованому в Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Відео дня

"Задовольнити заяву ТОВ "Укрдонінвест" про забезпечення позову. Вжити заходів щодо забезпечення позову ТОВ "Укрдонінвест" до Фонду державного майна шляхом заборони вчиняти будь-які дії по здійсненню приватизації ПАТ "Центренерго" до вступу в законну силу судового рішення за результатами розгляду справи по суті про визнання недійсним наказу Фонду держмайна № 1572 від 13 грудня 2018 року", - сказано в ухвалі.

Строк пред'явлення даного визначення до виконання - до 23 січня 2023 року.

Як повідомляв УНІАН, компанія "Центренерго" була включена до переліку об'єктів великої приватизації на 2018 рік, причому саме з неї планували розпочати цей процес. Радник з питань приватизації "Центренерго" аудиторсько-консалтингова компанія Ernst & Young оцінила належний державі пакет акцій підприємства (78,3%) в 5,985 мільярда гривень (225,48 мільйона доларів).

Однак конкурс з продажу скасували, а у Фонді держмайна заявили, що учасники конкурсу, ТОВ "Укрдонінвест" та Виробниче унітарне підприємство "Нафтобітумний завод", не допущені до участі, оскільки подана ними документація не відповідає вимогам законодавства.

У 2018 році компанія "Укрдонінвест" звернулася в суд з позовом, вимагаючи визнати себе учасником конкурсу з приватизації "Центренерго" з визнанням недійсним наказу Фонду держмайна про скасування продажу компанії.

Фонд планував продати держпакет акцій підприємства у 2020 році як об'єкт великої приватизації.

Довідка УНІАН. "Центренерго" є одним з провідних виробників електроенергії в Україні. Держава володіє 78,289% акцій компанії. До складу компанії входять три теплові електростанції - Вуглегірська, Зміївська та Трипільська, їх сумарна встановлена проектна потужність становить 7665 МВт - 14% генеруючої потужності України. "Центренерго" постачає електроенергію в Київську, Харківську і Донецьку області.