Ілюстрація REUTERS

Верховна Рада відправила на доопрацювання законопроект, покликаний врегулювати питання щодо виплати пенсій особам, які проживають на тимчасово окупованих територіях.

Читайте такожУ 2020 році розмір максимальної пенсії збільшуватимуть тричі - Мінсоцполітики

Як передає кореспондент УНІАН, за повернення законопроекту 2083-д «Про внесення змін до деяких законів України про право на отримання пенсій окремими категоріями громадян» в Комітет Верховної Ради з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів на доопрацювання з наступним поданням на повторне перше читання проголосували 314 народних депутатів за необхідного мінімуму в 226 голосів.

Відео дня

Під час обговорення законопроекту народний депутат від партії «Європейська солідарність» Володимир В'ятрович заявив, що в разі ухвалення цього законопроекту Пенсійний фонд України, який є дефіцитним, повинен буде виплатити 115 млрд гривень пенсіонерам, які проживають на окупованих територіях.

Заступник міністра фінансів Юрій Джигир також зазначив, що ця сума буде нетривіальними видатковими зобов'язаннями для бюджету і попросив зняти розгляд законопроекту з порядку денного, відправивши його на доопрацювання.

Проект закону передбачає спрощення процедури підтвердження права на виплату пенсій шляхом скасування обов'язковості надання паперових документів щодо осіб, які були змушені залишити або покинути своє місце проживання в результаті тимчасової окупації, а також скасування для зазначеної категорії осіб обмеження щодо можливості отримати незатребувану пенсію лише за три року.

Як повідомляв УНІАН, уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова заявляла, що станом на 1 вересня 259,6 тис. пенсіонерам з числа внутрішньо переміщених осіб не виплачено пенсії на суму понад 8 млрд грн.

У середньому заборгованість становить по 31 тис. грн на людину, а загальна сума невиплачених пенсій пенсіонерам, які перебувають на обліку в органах Пенсійного фонду на територіях, які на сьогодні тимчасово окуповані, в період з червня 2016 року по квітень 2018 року становить 33, 6 млрд грн.