На думку Олега Кулініча, норма про кешбек з великою ймовірністю стане засобом додаткового тиску на бізнес / фото УНІАН

Прийняття нових законів про РРО було вкрай негативно сприйняте бізнес-середовищем, особливо малим бізнесом, який працює за спрощеною системою оподаткування, тому представники депутатської групи «Довіра» зареєстрували законопроекти №2645-1 та №2665, покликані відкоригувати найбільш спірні положення цих вже діючих законів.

Про це на своїй сторінці у «Фейсбуці» повідомив голова депутатської групи «Довіра» і співавтор законопроектів Олег Кулініч. 

«Ми пропонуємо скасувати так званий «кешбек». Зрозуміло, що цим механізмом пропонувалося стимулювати покупців самим сприяти меті виведення нелегально працюючого бізнесу з «тіні». Але ж, по факту, цей механізм ніколи не зможе стати по справжньому ефективним», - зазначає Кулініч.  

Відео дня

Натомість, на думку депутата, норма про кешбек з великою ймовірністю стане засобом додаткового тиску на бізнес з боку податкових органів і призведе до багатократного збільшення кількості фактичних перевірок, тим паче – на основі дуже суб’єктивного підходу.

«По-друге, ми пропонуємо скасувати звітність підприємців, які встановлюють собі відповідне програмне забезпечення на смартфон чи інший пристрій, який використовуватиметься для проведення розрахункових операцій… Якщо податкові органи в режимі онлайн повністю контролюють проведення всіх операцій підприємця через відповідну систему, то яка ще звітність з боку підприємців для них потрібна???», - вважає співавтор законопроектів.  

Читайте такожКасовий апарат у смартфоні: близько 3 тисяч українців вже тестують нове програмне РРО

На думку Кулініча, така звітність є фактично дублюванням тієї ж самої інформації, яка вже є у податкових органів – просто в іншому вигляді.

Окрім того, автори законопроекту пропонують повернути розміри штрафів до рівня, який існував до введення в дію останніх законів про РРО. 

«Навряд чи саме для малого бізнесу, який тільки починає ставати в Україні на ноги, нам потрібен ефект «холодного душу». Це ще більше може загати його «в тінь», - припускає Олег Кулініч. 

Депутат, зокрема, наводить приклад можливого накладення штрафу виключно через виникнення технічних проблем.

«Діючий закон містить вимогу, у випадку відсутності зв’язку і непроведення операцій через електронну систему, відправити в податкові органи звітність протягом години після поновлення зв’язку. Виходить, що на штраф можна наразитися у будь-яку годину дня і ночі і застрахуватися від цього просто неможливо. Натомість, на нашу думку, система повинна працювати таким чином, аби автоматично підтягувати інформацію про проведені в режимі офлайн операції, а не чекати, поки це зробить підприємець, та ще й протягом всього-на-всього години часу», - резюмував парламентар. 

Нагадаємо, що в низці регіонів України відбулися акції підприємців з вимогою припинити дію норм законів №128-ІХ «Про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі та послуг» та №129-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі та послуг».