Україну очікує комплексний підхід щодо розвитку кредитування / фото УНІАН

Розвиток кредитування в Україні на сьогодні можна прискорити без ризиків для макроекономічної стабільності, вважає член Ради НБУ Василь Фурман.

Читайте такожСкільки грошей українці поклали на депозити: свіжі дані

Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав в ході круглого столу на тему: "чи Стане 2020-й роком кредитування економіки?".

Відео дня

"Потрібен комплексний системний підхід до розвитку кредитування в нашій державі. На мою думку, сьогодні без ризиків для макроекономічної стабільності можна прискорити розвиток кредитування в нашій державі. Я сподіваюся, що цього року ми його забезпечимо, і в цьому році буде економічне зростання в державі", - сказав Фурман в ході круглого столу в Києві.

За словами Фурмана, у 2019 році кредитування в Україні знизилося практично у всіх сегментах, крім споживчого, тоді як для прискорення зростання економіки потрібно кредитування реального сектора.

Серед заходів для прискорення кредитування він насамперед назвав реформування судової та правоохоронної систем, а також подальше зниження облікової ставки НБУ та пом'якшення регуляторних вимог до банків.

Як повідомляв УНІАН, Національний банк України очікує зниження ставок за гривневими кредитами у 2020 році, включаючи іпотечні, до історичного мінімуму.

За інформацією регулятора, ставки з гривневих кредитів для бізнесу до початку поточного року знизилися до 15% річних, за споживчими кредитами - до 33,6%.