Ілюстрація REUTERS

Національний банк України вже підкріплює каси банків готівковою іноземною валютою, дефіцит якої був спричинений перебоями з доставкою літаками в умовах обмеженого авіасполучення через поширення у світі коронавірусу.

Читайте такожНацбанк пообіцяв покращення ситуації з готівковою валютою

Як повідомляється на сторінці регулятора в соцмережі Facebook, Нацбанк почав співпрацю з іноземними фінансовими установами з постачання готівкової валюти та проводить операції з підкріплення банків готівкою доларами та євро шляхом їх обміну на відповідну безготівкову валюту.

Відео дня

Зокрема, в ході першої проведеної сьогодні операції з обміну готівкової валюти на безготівкову з оголошеним граничним обсягом у 100 мільйонів євро Нацбанк обміняв 35 мільйонів євро.

У НБУ пообіцяли проводити такі операції та надалі, але поки що з євро.

"Але ми вже чекаємо велику партію валютної готівки в доларах США. Тому найближчим часом підкріпимо банківські каси та американською валютою", - запевнив регулятор.

Водночас, НБУ закликали громадян при необхідності купувати та продавати валюту через онлайн-сервіси банків, що зручніше і безпечніше в умовах поширення коронавірусу.

Як повідомляв УНІАН, ряд банків в Україні призупинили продаж готівкової валюти, але продовжують проводити безготівкові валютно-обмінні операції.

Національний банк 17 березня констатував брак готівкової валюти в касах банків через проблеми з її доставкою, але пообіцяв поліпшення ситуації найближчим часом.

Українські компанії та громадяни за п'ять робочих днів у березні купили 2,1 мільярда доларів, при цьому близько 1,7 мільярда доларів було викуплено бізнесом для оплати за контрактами та платежів за боргами, а 300 мільйонів доларів купило населення.

За оцінками регулятора, підвищений попит на валюту обумовлений погіршенням настроїв учасників ринку через поширення у світі коронавірусу.