Ілюстрація / REUTERS

У період карантину на роботу дозволяється ходити пенсіонерам, які працюють на підприємствах критичної інфраструктури і не мають можливості працювати віддалено.

Про це йдеться в оприлюдненому на Урядовому порталі роз’ясненні щодо обмежень на період карантину для громадян від 60 років.

Читайте такожЗМІ назвали дату, коли чекати послаблення карантину в Україні

Відео дня

«Залишатися вдома мають усі особи, які досягли 60-річного віку», - сказано у роз’ясненні.

Однак, додається, що виключення можуть бути в тому разі, якщо громадянин працює на підприємствах критичної інфраструктури та здійснює заходи, пов’язані з недопущенням поширення COVID-19, і не може працювати віддалено. Тоді громадянин повинен неухильно дотримуватися рекомендацій щодо масочного режиму, соціальної дистанції в 1,5 метра, мати посвідчення особи та посвідки з місця роботи.

«У всіх інших випадках ваш роботодавець має перевести вас у режим віддаленої роботи у визначеному вами місці самоізоляції або надати відпустку на період дії карантину», - йдеться у роз’ясненні.

Уточнюється, що до об’єктів критичної інфраструктури належать всі структури державної, комунальної чи приватної форми власності, бездіяльність яких призведе до суттєвих втрат для життєдіяльності країни.

Також у роз’ясненні зауважується, що, відповідно до законодавства, звільнення у період дії карантину заборонено. «Працівник може претендувати на відпустки — оплачувану або без збереження заробітної плати, або на дистанційну роботу. Якщо вас відправили у неоплачувану відпустку (простій), то держава планує оплачувати вам 2/3 тарифної ставки окладу на період карантину», - йдеться у повідомленні.