/ Facebook НБУ

Київський апеляційний адміністративний суд підтвердив правомірність і достатність дій Національного банку України при віднесення банку «Надра» до категорії неплатоспроможних.

Як повідомляється на сайті регулятора з посиланням на матеріали судової справи, в 2012 році фізична особа розмістила у банку «Надра» ряд вкладів на загальну суму близько 85 тис. дол. і в зв'язку з неповерненням банком цих вкладів по закінченні терміну звернулася в суд. Позивач вимагав визнати протиправними дії та бездіяльність НБУ, а також стягнути з регулятора моральну шкоду. 

Відео дня

Читайте такожФонд гарантування завершив масові виплати вкладникам банку "Надра"

За інформацією НБУ, суд дійшов висновку, що постанови про визнання банку проблемним та неплатоспроможним було ухвалено Національним банком обґрунтовано, зважено, з дотриманням принципу рівності перед законом.

Крім того, суд встановив, що діяльність банку «Надра» не відповідала вимогам банківського законодавства, була ризиковою, створювала загрозу для вкладників і кредиторів банку, всупереч обов'язку власників суттєвої участі банку вживати своєчасних заходів для запобігання неплатоспроможності банку, таких заходів ухвалено ними не було.

«Колегія суддів дійшла висновку, що з боку Національного банку здійснювалися дії щодо недопущення віднесення банку до категорії неплатоспроможних, а також по відновленню такої платоспроможності. Дослідивши всі матеріали справи, колегія суддів апеляційної інстанції погодилася з висновком судів першої інстанції про відмову в задоволенні адміністративного позову», - наголошується в повідомленні НБУ.

Як повідомляв УНІАН, Національний банк України 4 червня 2015 року прийняв рішення про відкликання банківської ліцензії та ліквідації банку «Надра» за пропозицією Фонду гарантування вкладів фізосіб.

З 6 лютого 2015 року в банку працювала тимчасова адміністрація фонду на підставі рішення НБУ про визнання банку неплатоспроможним.

Банк «Надра» працював на ринку України з 1993 року і входив до групи найбільших за обсягом активів. Основним власником банку є структура Group DF Дмитра Фірташа, компанія Centragas Holding AG (89,9659% акцій банку, Австрія).

У 2014 році банк отримав 1,041 млрд грн збитку, тоді як 2013 рік банк закінчив з прибутком 2,374 млн грн.