Істотне збільшення залишків на кореспондентських рахунках банків у середу, 29 серпня, спровокувало попит на валюту на міжбанку, що, своєю чергою, стало чинником ослаблення гривні і зниження котирувань до рівня 8,12/8,13 грн/дол., що є мінімумом за більш ніж 2,5 роки.

"Попит збільшується. На ринку з'явилася вільна гривня. До цього багато банків були в короткій позиції, вони були змушені продавати валюту для того, щоб забезпечити свою працездатність, - сказав УНІАН дилер комерційного банку з українським капіталом. - Тепер з'явилося багато гривні, і банки вирішили закрити свої позиції ".

Аналітик банку з іноземним капіталом вважає кінець серпня - початок вересня традиційним періодом для підвищення попиту на інвалюту. "Так склалося, що в цей період підвищується попит на валюту. Це пояснюється "пожвавленням" бізнесу після літнього періоду, а також традиційним осіннім підвищенням девальваційних очікувань ", - сказав банкір. Він також вважає чинником тиску на гривню збільшення залишків на банківських рахунках, при цьому говорить, що поки неможливо визначити його джерело.

Відео дня

Як повідомляв УНІАН, залишок коштів на кореспондентських і транзитних рахунках комерційних банків у Національному банку України (НБУ) 28 серпня збільшився на 14% і за станом на початок дня 29 серпня становить 20,798 млрд грн.