Європа продовжила антиросійські санкції / фото ua.depositphotos.com

Рада Європейського союзу продовжила дію санкцій проти Росії ще на шість місяців - до 31 липня 2024 року. Про це повідомляється у прес-релізі законодавчого органу.

"Поки незаконні дії РФ продовжують порушувати заборону застосування сили, що є серйозним порушенням зобов'язань з міжнародного права, доцільно зберегти в силі всі заходи, введені ЄС, і вжити додаткових заходів, якщо це буде необхідно", - йдеться в заяві.

Як запроваджували санкції

Євросоюз запровадив економічні санкції проти РФ 31 липня 2014 року, суттєво розширивши їх після лютого 2022 року. Останній на сьогодні, 12-й пакет обмежувальних заходів, Європейська Рада ухвалила 18 грудня минулого року.

Відео дня

Санкції торкаються різних аспектів, пов'язаних з технологіями, промисловістю, торгівлею, фінансами, транспортом та предметами розкоші.

Вже скоро ЄС повинен ввести новий, 13-й пакет обмежувальних заходів. Вони торкнуться великої кількості фізичних та юридичних осіб, пов'язаних із вторгненням в Україну. Пакет планують схвалити до 24 лютого.

Крім Євросоюзу, активний санкційний тиск на Росію чинять і США. У січні вони запровадили нові обмеження, пов'язані з російською нафтою. Ці санкції торкнулися трьох компаній і трьох нафтових танкерів. США сподіваються, що такі заходи дозволять удвічі скоротити доходи РФ від продажу нафти та газу до кінця цього десятиліття.

Наскільки досяжна ця мета - питання відкрите. За даними аналітичної організації CREA, оприлюдненими наприкінці року, Росія за час війни отримала від продажу нафти, природного газу та вугілля приблизно 550 млрд євро.

Вас також можуть зацікавити новини: