Анна Золотько розповіла про зміни, які чекають українців після рішення НБУ / фото ua.depositphotos.com

Відсьогодні, після запровадження гнучкого обмінного курсу гривні, котирування на міжбанківському валютному ринку почнуть рухатися в обидві сторони, проте це не означає, що варто чекати серйозних курсових змін.

Таку думку висловила директор департаменту казначейських операцій "Юнекс Банку" Анна Золотько, йдеться у матеріалі УНІАН.

"Впевнена, що принаймні на початковому етапі, щоб не допустити панічних настроїв на валютному ринку, Національний банк буде дуже уважним до будь-яких курсових рухів. Це не означає, що впродовж дня ми не побачимо доволі серйозних хвиль зростання котирувань. Але, думаю, за підсумками торгів якихось серйозних курсових змін, що можуть спровокувати панічні настрої, все ж очікувати не варто", - сказала експертка.

Відео дня

Золотько пояснила, що на практиці для українців зміна валютної стратегії позначиться насамперед у вартості долару, який купується безготівковими каналами. 

Також банкір зазначила, що курс купівлі валюти онлайн у застосунках може змінюватись кілька разів на день і в найближчі дні, скоріш за все, буде трохи завищеним – адже банкам потрібен час, аби адаптуватися до нових умов та зрозуміти, як вони працюватимуть на практиці. Крім цього, слід зважати і на більшу плинність карткового курсу – того, що застосовується до розрахункових операцій гривневими картками в іноземній валюті.

"Щодо готівкового ринку, то поки його реакція не надто гостра. Хоча очевидно, що у періоди зростання безготівкового курсу через природнє перетікання попиту аналогічні тенденції відзначатимуться й на готівковому курсі. Ця логіка працюватиме й у зворотному напрямку", - додала Золотько.

Зміна курсового режиму

Національний банк з 3 жовтня скасував фіксований курс гривні до долара – відтепер в Україні запроваджено режим "керованої гнучкості", за якою курс встановлюватиметься відповідно до ситуації на міжбанківському валютному ринку, проте регулятор буде контролювати, аби не відбувалося значного знецінення чи зростання курсу.

До сьогоднішнього дня офіційний курс гривні був зафіксований на рівні 36,56 грн/дол. До повномасштабної війни в Україні був плаваючий валютний курс.

Вас також можуть зацікавити новини: