Ілюстрація REUTERS

Індекс очікувань ділової активності бізнесу в Україні в червні поточного року зріс на 10 процентних пунктів - до майже 46 пунктів завдяки зняттю низки карантинних обмежень та відновлення ділової активності у світі.

Читайте такожМайже половина українців очікують погіршення економічного становища країни - опитування

Про це повідомив директор департаменту статистики та звітності Національного банку України Юрій Половньов у відеокоментарі, розміщеному на сайті НБУ.

Відео дня

"Український бізнес поступово оговтується від удару, який завдала йому коронакриза. Опитування НБУ свідчить про поліпшення настрою підприємців в червні. Індекс очікувань ділової активності (ІОДА), який ми розраховуємо щомісячно, зріс на 10 процентних пунктів (п. п.) – майже до 46 пунктів. Покращення настроїв бізнесу сприяло поступове згортання карантинних обмежень та відновлення ділової активності у світі", – сказав Половньов.

За даними НБУ, в червні поліпшилися настрої промислових підприємств і підприємств торгівлі, індекс очікувань яких знаходиться на рівні близькому до 50 пунктів.

"Це означає, що оптимістичні та песимістичні настрої практично збалансовані. При цьому підприємства торгівлі та промисловості мають досить непогані очікування щодо нових замовлень і товарообігу", - зазначив Половньов.

За його словами, трохи гірша ситуація у сфері послуг і будівництва, де все ще переважають песимістичні очікування, і якщо у сфері послуг ситуація більш-менш обнадійлива, то у сфері будівництва настрої бізнесу не подають хороших сигналів внаслідок низького попиту на нерухомість і будівельні роботи.

При цьому директор департаменту статистики та звітності НБУ зазначив, що подальше згортання карантинних обмежень сприятиме покращенню ділових очікувань підприємств.

"Найскладніший період для економіки України завершено. За нашими оцінками, вже у другому півріччі економіка України мала перейти до економічного зростання", - додав Половньов.

Як повідомляв УНІАН, за даними Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України, станом на 1 червня роботодавці подали 12,8 тисячі пакетів документів для отримання допомоги по частковому безробіттю на період карантину, а фінансову допомогу отримали майже 100 тисяч працівників.

За даними опитування ЮНІСЕФ, негативний вплив коронавірусної інфекції COVID-19 та її наслідки для сімейного бюджету відчули 69% українців.