фото korupciya.com

Тему блокування податкових накладних і маніпуляцій, до яких вдається ДПС, щоб продемонструвати свою ефективність, прокоментував у своєму блозі на порталі Лігадоцент Університету державної фіскальної служби України, кандидата юридичних наук Андрій Гмирін. З оцінками науковця збігається й думка більшості підприємців, що долучилися до обговорення теми на особистій сторінці науковця у мережі Фейсбук.

Приводом для аналізу стала інформація, яку озвучив в. о. голови ДПС Євген Олейніков на зустрічі з представниками Європейської Бізнес Асоціації. Під час розмови з бізнесменами високопосадовець заявив, що сьогодні під блокування системи автоматизованого моніторингу потрапляє лише 0,5% податкових накладних (ПН) підприємців. Усі інші – реєструються без проблем. Тобто, ДПС усіляко підтримує розвиток українського бізнесу.

Підприємцям, котрі незгодні з блокуванням своїх податкових накладних, чиновник порадив оскаржувати ці рішення в нормативно-правовому порядку. І пояснив, що ДПС не зволікатиме з розглядом таких скарг. За його словами, податківцям вистачить на це 25 днів. Також він додав, що наявність ознак ризиковості у підприємства не є підставою для заборони подальшої реєстрації податкових накладних.

Відео дня

Андрій Гмирін вбачає у звіті очільника податкового відомства певну маніпулятивність. Він говорить, що показник 0,5% не враховує суму заблокованих накладних. До того ж практика стосунків між податківцями й підприємцями свідчить про посилення податкового тиску на бізнес одразу після зняття карантинних обмежень.

Експерт нагадує дані опитування «Індекс настроїв малого бізнесу у 2020 році», оприлюднені 24 лютого 2021 року Європейською Бізнес Асоціацією. Результати дослідження засвідчили зниження протягом минулого року настроїв у підприємницькому середовищі - з 3,07 до 2,38 балів із 5 можливих. І це був найгірший показник за останні 3 роки. Серед головних причин, що заважають бізнесу розвиватися, учасники опитування вказали «обтяжливі податки і репресивний тиск фіскальних органів». Андрій Гмирін певен, що в 2021 році ситуація лише погіршилася.

За його словами, пік незадоволення серед підприємців, як правило, припадає на період квартальної звітності ДПС. Імовірніше за все, зазначає експерт, податкова служба, бажаючи продемонструвати зростання бюджетних надходжень, зокрема, й від ПДВ, умисно створює штучні перепони для реєстрації податкових накладних. Як результат, підприємці не мають змоги отримати податковий кредит. Зате показники сплати податків зростають.

Науковець пише, що з цим перегукується і заява самого в. о. голови служби щодо «оперативного» розгляду скарг платників протягом 25 днів. Автор блогу нагадує, що час реєстрації податкових накладних обмежений 15 днями від закінчення звітного місяця. Водночас граничний строк подання звітності з ПДВ становить 20 днів із дня закінчення звітного місяця, а сплата цього податку - 10 днів із моменту подання декларації. Тобто, ДПС має значно більше часу на розгляд скарг, ніж він є у підприємців для подання звітності з ПДВ та включення до складу податкового кредиту заблокованих накладних.

Читайте такожУ Мінекономіки анонсували розробку нової моделі "економічного зростання України"

Ось так, за словами Андрія Гмиріна, і працює нехитрий механізм збільшення сплати податків, завдяки якому податкова може звітувати про свої «здобутки». Він також згадує про усталену практику, коли податківці просять чи навіть вимагають від бізнесу сплатити податки авансом.

Експерт аналізує правомірність підходів ДПС щодо блокування податкових накладних. Він пише, що податківці зазвичай використовують для відмови у реєстрації не конкретні ризики на кшталт «невідповідності придбаного і реалізованого товару», а малозрозумілий аргумент про «наявність у контролюючого органу податкової інформації». Переважна більшість підприємців не уявляє, яка саме «податкова інформація» є у контролюючого органу і які пояснювальні документи їм слід надати.

Також, за словами Андрія Гмиріна, службовці ДПС дуже неохоче вносять зміни до системи реєстрації податкових накладних. Тож коли підприємство надає пояснення та документи по заблокованій ПН, податкова служба поновлює її реєстрацію, але всі наступні ПН знов блокує. Це стосується навіть тих звітних документів, які виписуються в межах звичайної діяльності підприємства по абсолютно аналогічних операціях. Експерт вважає, що саме ці проблеми й стали головною причиною зустрічі в. о. голови ДПС Євгена Олейнікова із представниками Європейської Бізнес Асоціації.

На своїй сторінці у Фейсбук науковець попросив підприємців розповісти, як часто саме вони стикаються з проблемами блокування податкових накладних і чи влаштовує їх якість комунікації з ДПС під час вирішення такого роду проблем. Коментарі лише підтвердили наявність і актуальність проблеми (цитати з мережі Фейсбук, стилістика та граматика авторів збережені):

«Працюємо 20 років. Такої несправедливості ще набуло, як із блокуванням податкових. Хочеться працювати і згідно законодавства сплачувати податки»

«Майже кожен місяць блокують, а в кінці першого й на початку другого кварталу поточного року взагалі якійсь треш був!»

«Коли блокують, ламаємо з бухгалтером голову – які ж документи та пояснення надавати? Бо найчастіше мотивують тим, що перевіряють якусь наявну податкову інформацію. Це виглядає як знущання...»

«Блокують постійно! Податковий кредит отримати не реально. Зате ті, хто платять за “схеми”, відшкодування ПДВ отримують, на які не мають права. Хто ці відшкодування узгоджує? Податкова!»

«У своїх дописах я постійно наголошую на тому, що розвиток української економіки не можливий без єдиної і чіткої системи податкових і контролюючих органів, яка б мала зрозумілу структуру, прозорий розподіл зон відповідальності й повноважень, а також єдину інформаційну систему на основі big data й інструменти моніторингу й аналітики. Завдяки такій інформаційно-аналітичній системі з’явиться можливість виявлення (без участі людини) потенційно ризикованих транзакцій й сумнівних податкових накладних. А значить - скоротяться безкінечні перевірки бізнесу й вимоги податківців надавати купу підтверджуючих документів. І з цього треба починати, тому що саме таких кроків сьогодні вимагають бізнес і суспільство!», - підсумовує у своєму блозі Андрій Гмирін.