Які продукти подорожчають в Україні? / фото ua.depositphotos.com

Заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук прогнозує, що  протягом зими ціни на продукти в Україні можуть подорожчати ще 5-6%. Як йдеться в сюжеті "1+1", він запевнив, що дефіциту харчових продуктів не буде.

Так, відбудеться зростання цін, за словами Марчука, на молочні продукти, адже під час повномасштабної війни суттєво скоротилася кількість великої рогатої худоби в Україні. 

Якщо говорити про сезонний фактор, то взимку цілком очікувано подорожчають овочі. Крім того, цінники на м'ясні продукти також додадуть у вазі. Йтимуть вгору й ціни на яйця. За прогнозом експерта, здорожчання на згадані вище продукти триватиме до нового сезону. 

Що найбільше подорожчало та ще зросте в ціні у 2023 році в Україні

За даними Держстату, найбільше за 2022 рік подорожчали харчові продукти - на 36,1%, у тому числі ціни на яйця зросли на 81,4%, на фрукти - на 62,6%, овочі - на 78,8%.

Виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин прогнозує, що у 2023 році зростуть ціни на хлібопродукти. За прогнозами економіста, через блекаути загальна інфляція може зрости приблизно на 2,5-3%. Він каже, що ціни у 2023 році можуть злетіти на 5%.

Вас також можуть зацікавити новини: