Дербюджет-2023: пріоритет - фінансування нацбезпеки й оборони України - нардеп

Сьогодні Верховна Рада України ухвалила проект бюджету на 2023 рік в першому читанні.

Як наголосила на своїй сторінці у Facebook  народний депутат України Леся Забуранна, бюджет 2023 – це бюджет перемоги, яка точно настане вже дуже скоро.

"Відповідно, пріоритет наступного року - фінансування нацбезпеки й оборони країни. Порівняно із затвердженими на поточний рік, видатки збільшені на 244 млрд грн. Загалом на цю сферу передбачено 1,1 трлн грн", - зазначила нардеп.

Другий, за її словами, пріоритет проекту бюджету – соціальні програми /пенсії, субсидії, допомога малозабезпеченим родинам, виплати внутрішньо переміщеним особам, витрати на медицину та освіту/ (це ще 35% від всіх видатків у проекті бюджету). Адже "люди - це найвища цінність країни", наголосила Забуранна.

"Всі інші видатки будуть скорочуватися (головна стаття економії – зменшення видатків на органи державної влади)", - попередила Забуранна.

Варто зазначити, що у проекті бюджету створюється фонд ліквідації наслідків збройної агресії у розмірі 19 млрд грн. Також Уряд передбачив надання трьох нових трансфертів – 24 млрд грн - на підтримку самоврядування на деокупованих територіях; 1,5 млрд грн – на облаштування безпечних умов у школах і 1 млрд грн – на придбання шкільних автобусів.

Що стосується державного боргу, то він зросте вдвічі, порівняно з наявним, станом на 31 серпня цього року - до 6,4 трлн грн.

"Україна сплачує занадто високу ціну за повномасштабну війну, яку розв’язала Росія. Йдеться і про людські втрати, і втрати економічні. В цій ситуації зростання боргу є цілком зрозумілим – країні треба виживати. На обслуговування держборгу в 2023 році спрямовуватиметься кожна четверта гривня доходів бюджету. Щоб профінансувати дефіцит бюджету, уряд прогнозує залучити 1,7 трлн грн від державних запозичень. 95% із них - зовнішні", - повідомила Забуранна.

Враховуючи такі пріоритети й обмеженість ресурсів, нардеп детально звернула увагу на питання забезпечення виконання соціальних зобов’язань держави та які заходи здійснюватимуться за основними бюджетними програмами. Зокрема:

  • фінансове забезпечення виплати пенсій, надбавок та підвищень до пенсій, призначених за пенсійними програмами, та дефіциту коштів Пенсійного фонду - в обсязі 232,9 млрд грн;
  • підтримка малозабезпечених сімей - в обсязі 72,9 млрд грн, в тому числі:
  • надання пільг і житлових субсидій громадянам на оплату житлово-комунальних послуг; придбання твердого та рідкого пічного побутового палива і скрапленого газу у грошовій формі – 37,9 млрд грн;
  • державна соціальна допомога особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю – 17,4 млрд грн;
  • державна соціальна допомога малозабезпеченим сім’ям – 15,5 млрд грн;
  • соціальний захист громадян, які потрапили у складні життєві обставини" в обсязі 66,6 млрд грн, з яких на надання допомоги внутрішньо переміщеним особам на проживання – 57,6 млрд грн.

"Соціальні видатки під час війни чи не найактуальніші після військових. Від своєчасних виплат соціальних допомог, пенсій, субсидій залежить значна кількість українців. Зокрема, Київська міська організація ПП "Слуга народу" постійно підтримує зв'язок з ВПО, які знайшли прихисток у нашому місті, і ми розуміємо, що крім інформаційної, соціальної, психологічної, юридичної допомоги, яку надають наші спеціалісти та волонтери, фінансова підтримка з боку держави є вкрай важливою саме зараз, для підтримки найбільш вразливих громадян, які постраждали від наслідків війни", - зазначила Забуранна.

Бюджет України 2023: що відомо

Як повідомляв УНІАН, 13 вересня Кабмін підтримав проект державного бюджету на 2023 рік. У ньому, зокрема, передбачені видатки на сектор безпеки та оборони на рівні 1 трлн 136 млрд грн, або майже 50% всього бюджету.

21 вересня Верховна Рада заслухала представлення міністром фінансів проекту держбюджету-2023 і "взяла до відома".

7 жовтня парламент затвердив проект державного бюджету на 2023 рік у першому читанні. Після майже трьох годин обговорення правок, "за" проголосував 251 депутат.

Розгляд проекту держбюджету у другому читанні планується теж у жовтні.

Вас також можуть зацікавити новини: