ФГВФО подав позов до Рожкової та інших екс-керівників "Платинум Банку" / фото УНІАН

Фонд гарантування вкладів фізосіб звернувся в Госпсуд м. Києва з позовом до колишніх членів правління та спостережної ради "Платинум Банку" про солідарне стягнення 1,48 млрд грн.

Про це пише видання Finbalance.

Серед відповідачів - у т.ч. Катерина Рожкова (екс-в.о. глави правління Платинум Банку, нинішній перший заступник глави правління НБУ), Костянтин Смольський (екс-голова правління Платинум Банку), Григорій Гуртовий (екс-голова спостережної ради) та інші особи.

Відео дня

Нагадаємо, НБУ визнав "Платинум Банк" неплатоспроможним у січні 2017 року, а в лютому того ж року фінустанову відправили на ліквідацію.

За даними ФГВФО, обсяг вимог кредиторів Платинум Банку - 7,04 млрд грн, оціночна вартість ліквідаційної маси - 1,94 млрд грн, а сума недостатності майна банку для задоволення вимог кредиторів - 5,1 млрд грн. На 01.06.2020 вкладникам "Платинум Банку" в межах гарантійної суми були виплачені компенсації на 4,82 млрд грн (98,6% запланованих виплат).

ФГВФО свій позов обґрунтовує тим, що відповідачі, які були посадовими особами Платинум Банку, “внаслідок неналежного виконання своїх службових обов`язків, що виразилося в прийнятті необґрунтованих рішень” щодо кредитування низки компаній, а також “здійснення низки завідомо збиткових активних операцій, а саме продовження кінцевих строків повернення кредитних коштів (які не були повернуті банку), перенесення строків сплати відсотків із зменшенням відсоткової ставки за користування кредитними коштами, по грошових зобов`язаннях позичальників, юридичних осіб, на значні суми під явно неліквідне забезпечення у вигляді майнових прав за договорами постачання, застави цінних паперів та забезпечення вартість якого не могла повністю покрити грошові зобов`язання позичальників, що прямо протирічило інтересам ПАТ "Платинум Банк" та його кредиторам” (цитата), спричинили нанесення шкоди Платинум Банку в розмірі 1,48 млрд грн, яка складається із сум неповернутих та списаних у збиток кредитних коштів.

За висновками ФГВФО, вчинення таких дій призвело до відсутності у банку коштів для виконання своїх зобов’язань перед вкладниками й кредиторами, порушення нормативів НБУ, віднесення Платинум Банку до категорії неплатоспроможних, завдання шкоди банку, вкладникам та іншим його кредиторам, в т.ч. ФГВФО.

17 червня Госпсуд м. Києва надав Фонду гарантування 5 днів на усунення недоліків позовної заяви, у т.ч. обґрунтування підстав для об’єднання позовних вимог.

Нагадаємо, влітку 2017 року Катерина Рожкова в інтерв’ю для Finbalance таким чином коментувала інформацію ФГВФО, що 95,5% кредитного портфелю юросіб у Платинум Банку - це були інсайдерські позики.

"Кредитування підприємств здійснювалося в іноземній валюті та на ринкових умовах. Проте внаслідок погіршення фінансово-економічної ситуації в Україні, зростання курсу іноземної валюти, банком було здійснено реструктуризацію заборгованості підприємств шляхом подовження строків погашення заборгованості та зниження відсоткової ставки. У травні 2015 року НБУ змінив підходи для визначення пов’язаних із банком осіб, внаслідок чого Платинум Банком у червні 2015 року пов’язаними з банком особами визнано певних позичальників. Перелік пов’язаних з банком осіб в подальшому відкориговано та погоджено Національним банком України", - пояснювала Рожкова.