У Мінфіні зазначили, що є кілька варіантів розвитку подій / Фото УНІАН, Володимир Гонтар

Міністерство фінансів України має непублічний план щодо ВВП-варантів, випущених в ході часткової реструктуризації державного боргу України у 2015 році та прив'язаних з 2019 року до показника зростання ВВП.

Про це повідомив міністр фінансів Сергій Марченко, відповідаючи на запитання кореспондента УНІАН про вплив підписаної угоди на подальший розвиток економіки та стратегії Міністерства щодо здійснення виплат у майбутньому.

Читайте такожУкраїна здійснила першу виплату за ВВП-варантами майже на 41 мільйон доларів

Відео дня

"Це дійсно досить непроста історія, яка вимагає залучення всіх, оскільки, якщо у нас буде зростання, яке прогнозується, суми виплат (по ВВП-варрантах – УНІАН) будуть досить значні... у нас є кілька варіантів розвитку подій, але вони, як кажуть, носять конфіденційний характер і не для поширення", - зазначив Марченко.

Перша виплата

За даними Міністерства фінансів, Україна 31 травня 2021 року здійснила першу виплату за державними деривативами (ВВП-варантами) на суму 40,75 млн дол. за зростання ВВП на 3,2% у 2019 році.

Державні деривативи: що необхідно знати

  • Міністерство фінансів України в листопаді 2015 року заявило про завершення часткової реструктуризації держборгу в обсязі 18 млрд дол. В обмін на ці облігації були випущені нові облігації з прибутковістю 7,75% річних і погашенням з 2019 по 2027 рік, а також державні деривативи (ВВП-варранти).
  • За правилами варантів, Україна не платить кредиторам, якщо економіка зростає повільніше, ніж 3%. При зростанні ВВП від 3% до 4% на рік кредитори можуть розраховувати на 15% цього одного відсотка зростання, якщо вище 4%, то необхідно буде заплатити кредиторам 40% від зростання. Крім цього, з 2021 по 2025 роки платежі обмежені 1% ВВП.
  • Згідно з прийнятою Кабінетом Міністрів бюджетної декларації, зростання ВВП заплановано на 2022 рік – 3,8%, у 2023 році – 4,7%, у 2024 році – 5%.
  • За оцінкою експертів, якщо прогнози щодо зростання економіки в прийнятому документі збудуться, то Україна буде змушена заплатити кредиторам за зростання в наступні три роки понад 1,5 млрд дол., а до 2040 року при стабільному зростанні ВВП сукупна виплата може перевищити 12 млрд дол.
  • У серпні 2020 року Міністерство фінансів викупило приблизно 11% від загальної умовної суми випущених цінних паперів, прив'язаних до ВВП.