Фото ua.depositphotos.com

Спілка молочних підприємств України (СМПУ) та Polska Izba Mleka занепокоєні напруженою ситуацією на кордоні України та Польщі, яка перешкоджає зовнішній торгівлі молочною продукцією обох країн і, заявляють про підтримку початку переговорів урядів наших держав стосовно врегулювання цієї ситуації шляхом переговорів та відповідних домовленостей. Про це йдеться у спільній заяві двох об'єднань на Facebook-сторінці СМПУ, пише "Телеграф".

Як зазначається у зверненні, цього тижня переговори міністра агрополітики та продовольства України Миколи Сольського та міністра сільського господарства та розвитку села Польщі Чеслава Секерського стосовно цього питання продовжаться.

"Ми, представники молочних галузей двох країн, просимо врахувати спільну позицію наших галузевих організацій, що представляють інтереси компаній молочної галузі. Ми добре знаємо про ті труднощі, з якими стикаються зараз як українські фермери, змушені працювати в умовах війни, так і польські фермери, які відчувають постійний тиск через надто високі екологічні та інші обмежуючі вимоги, що вводилися в рамках спільної сільськогосподарської політики (Common Agricultural Policy, CAP) останніми роками. Ми знаємо також, що польські фермери перебувають під тиском досить безвідповідальних політичних сил, які використовують невдоволення польських фермерів, які несуть значні збитки, викликані непродуманими регуляторними вимогами. І це проблема не тільки польських, а й інших фермерів ЄС, що підтверджує хвиля протестів, яка розгорнулася зараз в Європі", — говориться в тексті заяви.

Відео дня

Наголошується також, що нарікання на надмірне надходження української молочної продукції на ринок Польщі абсолютно неправомірне, адже, як і в попередні роки, польський молочний експорт в Україну впʼятеро перевищує український молочний експорт до Польщі. При цьому молочники нагадують, що питання стосовно торгівлі молочною продукцією торік вже розглядалося урядами обох країн. Було прийняте рішення виключити молочну продукцію з списків торгових обмежень. З тих пір баланс торгівлі молочною продукцією "практично не змінився, а загальна ситуація загострилася".

"Ми звертаємося до урядів України та Польщі з проханням врахувати особливості торгівлі молочною продукцією між нашими країнами. Бажання як українських, так і польських молочарів — якнайскоріше відновити безперешкодну торгівлю, для налагодження якої обидві країни працювали роками. Це відповідатиме інтересам молочних галузей як України, так і Польщі", — йдеться у зверненні молочників.

Як повідомлялось, напередодні президент України Володимир Зеленський звернув увагу на питання блокування кордону польськими демонстрантами. За його словами, справа там не у зерні, а у політиці.

Також повідомлялося, що 12 лютого польські фермери знову розпочали блокаду пунктів пропуску на кордоні з Україною. Рух вантажівок був утруднений відразу на трьох напрямках, а пізніше взагалі було заблоковано всі КПП.

18 лютого протестувальники намагалися заблокувати залізничне сполучення між Польщею та Україною.

Варто зазначити, що протести відбуваються по всій Європі проти так званої "Зеленої угоди" — комплексу заходів ЄС, спрямованих на досягнення кліматичної нейтральності до 2050 року. Цей документ, наприклад, вводить обмеження використання пестицидів і добрив. Фермери називають документ "відірваним від реальності", особливо в контексті російського вторгнення і нібито напливу дешевих продуктів харчування з України.