Скорочення зведеного індексу виробництва сповільнилося / фото УНІАН Володимир Гонтар

Падіння валового внутрішнього продукту України за підсумками десяти місяців 2020 року сповільнилося до 5,2% після падіння на 5,5% за підсумками січня-вересня.

Про це повідомляється в огляд економічної активності за січень-жовтень 2020 року, опублікованому на сайті Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства.

Читайте такожМінекономіки погіршило прогноз падіння ВВП України цього року

Відео дня

"За підсумками 10 місяців 2020 року скорочення зведеного індексу виробництва сповільнилося і склало 6,0% (6,2% за 9 місяців), відповідно, зменшення обсягів ВВП Мінекономіки орієнтовно оцінює на рівні 5,2%", - сказано в огляді.

Також у Мінекономіки зазначили, що впровадження карантину "вихідного дня" у листопаді не матиме суттєвого впливу на економічні підсумки року.

"Раніше не прогнозоване впровадження карантину "вихідного дня" не матиме суттєвого впливу на підсумки року. За оцінками Мінекономіки, втрати складуть 0,04-0,06 процентних пункти за рік", - сказано в огляді.

Також в огляді сказано, що за підсумками року очікується падіння ВВП в межах 4,8-5,0%.

Як сказано в огляді, в жовтні більшість видів економічної діяльності продемонстрували поліпшення своєї динаміки.

Зокрема, йдеться про будівельну галузь (активне продовження програми «Велике будівництво»), сферу торгівлі (як оптового товарообігу через відновлення попиту, так і роздрібного сегмента ринку в умовах реалізації відкладеного споживчого попиту, його переорієнтації на внутрішній ринок і зростання заробітної плати), сферу транспорту (збільшення транзиту природного газу в країни ЄС і його ре-експорт).

У сільському господарстві хоч і відбулося уповільнення падіння, проте його глибина залишається досить суттєвою через урожайність пізніх с/г культур, яка була нижчою за минулорічну.

«Разом з тим інвестиційна пауза в економіці (машинобудування), низький рівень агросировини для переробки в харчовій промисловості, а також зниження споживання електроенергії через низькі темпи відновлення економічної активності в базових видах діяльності стримували розвиток промислового виробництва», - сказано в огляді.

Попередні показники та прогнози

  • Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства оцінило падіння ВВП України в першому півріччі в 6,5%, у тому числі в другому кварталі року – в 11%.
  • Падіння ВВП України за підсумками 9 місяців року сповільнилося до 5,5%, після падіння на 5,8% за підсумками січня-серпня.
  • Міжнародний валютний фонд прогнозує падіння економіки України у 2020 році на рівні 7,2%.
  • Міністерство економічного розвитку, торгівлі та сільського господарства прогнозувало падіння ВВП за підсумками 2020 року на 5%, в той час, як попередній прогноз був на рівні 4,8%.