Міхеіл Саакашвілі розкритикував МВФ / фото УНІАН

Україні потрібно відмовитися від кредитів Міжнародного валютного фонду, тому що МВФ дає "грошей рівно стільки, щоб ми просто розраховувалися за зовнішні борги".

Про це в ефірі програми "Право на владу" на телеканалі "1+1" сказав голова Виконавчого комітету реформ Міхеіл Саакашвілі, передає ТСН.

Читайте такожЄвросоюз надасть Україні 500 мільйонів євро відразу після рішення МВФ - єврокомісар

"Звичайно, є багато різних впливів. Мені здається, що при всьому тому, що ми зараз зобов'язані співпрацювати з МВФ, ви подивіться, скільки вони нам грошей дають. Вони дають нам грошей рівно стільки, щоб ми просто розраховувалися за зовнішні борги. І ми через це змушені постійно ходити на уклін. Я в свій час в Грузії відмовився від послуг МВФ. Я думаю, що Україна сильна потенційно достатньо, щоб від цього відмовитися. Але звичайно, не з тією метою, щоб повернути старих злодіїв, а для того, щоб цивілізованим шляхом здійснити реформи і зміни. І в цьому сенсі у нас все ще попереду", - сказав Саакашвілі.

Як повідомляв УНІАН, уряд очікує завершити переговори з МВФ до 15 травня. Речник Міжнародного валютного фонду Джеррі Райс заявив, що фокус переговорів МВФ і України змістився на нову програму фінансування, яка допоможе впоратися з наслідками пандемії в економіці і сфері охорони здоров'я і може стати резервною, оскільки українська влада ще не виконала умови для отримання коштів за трирічною програмою розширеного фінансування обсягом 5,5 млрд дол., про яку було домовлено в грудні 2019 року.

12 травня прем’єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що Україна розраховує до кінця травня підписати новий меморандум з Міжнародним валютним фондом. Він висловив сподівання, що співпраця України з МВФ за програмою stand-by, яка наразі обговорюється, дозволить отримати 5 млрд доларів, з яких 3,5 млрд доларів будуть направлені в держбюджет-2020.