Фахівці вважають, що врятувати ситуацію може лише запровадження тимчасової заборони на експорт брухту / фото ua.depositphotos.com

Українські металурги звернулися до представників влади з проханням не допустити зупинки підприємств, де загалом працює 600 тис. осіб.

Усе через критичну нестачу брухту, повідомляє передача "Факт" на телеканалі ICTV.

Зараз це стратегічна сировина для всіх металургів, оскільки жодна технологія - ні конверторна, ні електрометалургійна - не дозволяє виплавити сталь без брухту, йдеться в матеріалі. Водночас його заготівля щорічно зменшується. У 2020-му у всій країні вдалося зібрати близько 3 млн тонн - це менше за всі роки незалежності. Цього року ситуація ще більше погіршилася. Це відчули й на підприємстві у Дніпрі.

Відео дня

"У цьому цеху працює близько тисячі співробітників. Ми виробляємо колеса для пасажирських і вантажних вагонів. Через дефіцит брухту ми втрачаємо замовлення, а наші співробітники можуть втратити свою роботу", - розповів голова правління Інтерпайп НТЗ Сергій Костенко.

Цього року додалася ще одна проблема - почав різко зростати експорт металолому. За попередніми підрахунками, його обсяги вже збільшилися у 20 разів, до майже 400 тис. т. Сировину вивозять переважно до Туреччини та в невизнане Придністров'я. Фахівці вважають, що врятувати ситуацію може лише запровадження тимчасової заборони на експорт брухту.

"Ми закликаємо Кабмін піти на оперативні, економічно обґрунтовані заходи і тимчасово заборонити експорт брухту. Так роблять наші сусіди. Навіть ЄС розглядає варіант із запровадження мораторію на вивезення брухту", - сказав президент об'єднання підприємств Укрметалургпром Олександр Каленков.

Крім того, Україна втрачає податкові надходження не лише від скорочення виробництва на метпідприємствах, а й від експорту брухту за непрозорими схемами. Митники виявили порушень при експорті на близько $10 млн., повідомив народний депутат Олексій Мовчан, член економічного комітету Верховної Ради.

Поки металурги очікують реакції Кабміну, брухт і далі вивозиться з країни, а у стратегічній для економіки галузі поглиблюється криза, наслідки якої може відчути вся країна. Тому українські металурги вже звернулися до президента Володимира Зеленського з проханням не допустити зупинки підприємств, де загалом працює понад 600 тис. осіб, і сприяти з введенням заборони на вивезення брухту.