Шмигаль назвав інструменти для залучення інвестицій в Україну / фото УНІАН

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль планує залучати інвестиції шляхом розвитку в Україні інвестиційної інфраструктури, інвестиційного клімату та інвестиційних можливостей.

Як повідомляє прес-служба уряду, про це він заявив під час круглого столу з питань стимулювання та розвитку інвестиційної діяльності в Україні, участь в якому взяли посли іноземних держав та народні депутати.

Читайте такожВідновлення економіки України в наступні роки буде помірним - звіт Світового банку

Залучення інвестицій в Україну: ключові інструменти

Ключову роль у залученні капіталу, за словами глави уряду, має інвестиційна інфраструктура. Одним із найважливіших проектів у сфері функціонування індустріальних та інноваційних парків Денис Шмигаль вважає «Дія.Сіті».

Відео дня

«За допомогою цього проекту ми хочемо створити віртуальну вільну економічну зону, куди будемо залучати іноземних інвесторів для створення робочих місць на сприятливих умовах. Вигідні податкові ставки, відсутність бюрократії, зручна цифрова платформа для ведення бізнесу та отримання всіх необхідних послуг онлайн - це переваги проекту «Дія.Сіті», - цитує Шмигаля прес-служба.

Як зазначив прем'єр, в контексті інвестиційної інфраструктури розглядається низка законопроектів, серед яких так званий закон про «інвестиційних нянь», що створює відповідний супровід для великих інвестицій.

«Ми також працюємо над розвитком єдиного інвестиційного вікна Invest in Ukraine і нещодавно представили всеохоплюючий гайд для іноземних інвесторів UkraineInvestGuide», - цитує прем'єра прес-служба.

Покращення інвестиційного клімату, за словами прем'єр-міністра, включає боротьбу з корупцією, спрощення ведення бізнесу, підвищення міжнародних рейтингів України, завершення судової реформи та забезпечення справедливого правосуддя для інвесторів.

«Це загальні й основні напрями, над якими уряд працює разом із Верховною Радою для того, щоб виграти геополітичну та регіональну конкуренцію в частині залучення інвестицій в нашу країну», - цитує Шмигаля прес-служба.

Читайте такожІнвестиції в економіку України скоротилися більш ніж на третину - Держстат

Програма із залучення інвесторів в Україну 

22 січня під час свого виступу на Всесвітньому економічному форумі в швейцарському Давосі Зеленський заявив, що Україна запустить програму державної підтримки для великих інвесторів.

«Ми підготували нову програму, яка називається Investment nanny («інвестиційна няня» - УНІАН). Кожному інвестору, великій компанії, яка приведе в Україну 100 мільйонів доларів або більше, ми забезпечимо окремий контракт із державою. Саме держава буде вас захищати. У вас буде менеджер, investment nanny. Менеджер, який розмовляє п'ятьма мовами і в форматі «24 на 7», цей менеджер буде з вами працювати. Будь-яке питання, будь-яка проблема. У вас буде контакт із цим менеджером і не буде ніяких проблем», - сказав Зеленський.

Крім того, президент України пообіцяв на п'ять років звільнити від сплати податку на прибуток тих інвесторів, які вкладуть у придбання вітчизняних держпідприємств від 10 мільйонів доларів.

Пакет законопроектів щодо «інвестиційних нянь» складається з трьох нормативно-правових актів.

У липні Верховна Рада схвалила внесений президентом Володимиром Зеленським законопроект №3760 про державну підтримку інвестиційних проектів зі значними інвестиціями, так званий законопроект про «інвестиційних нянь».

3 вересня парламент прийняв за основу законопроект №3761 про надання податкових пільг для великих інвесторів. Того ж дня Рада прийняла в першому читанні законопроект №3762, який надає право на безмитне ввезення обладнання великими інвесторами.