Каленков розповів, чому українцям загрожують квоти на сірчану кислоту / фото bank.gov.ua

Обмеження ввезення до України сірчаної кислоти призведе до зростання курсу долара.

Про це повідомив "Обозревателю" голова об'єднання підприємств "Укрметалургпром" Олександр Каленков у матеріалі "Чи злетить долар і впаде виробництво: чим українцям загрожують квоти на сірчану кислоту".

Читайте такожАналітики заявили про необхідність ремонту всього парку українських цистерн для перевезення сірчаної кислоти

Відео дня

"Сірчана кислота – важлива сировина для металургійного комплексу. Введення будь-яких обмежень неминуче призведе до подорожчання сірки. Слідом збільшиться собівартість виробництва продукції металургійного комплексу, велика частка якої йде на експорт. Зараз українська металургійна продукція користується попитом на світових ринках, в тому числі й завдяки низькій ціні. Якщо вартість збільшиться, слідом впадуть й обсяги продажів, а разом з ними – валютна виручка, яка дозволяє утримувати курс гривні", – заявив Каленков.

Як повідомлялося раніше, близько третини всього українського експорту за кордон становить продукція саме гірничо-металургійного комплексу.

Розслідування Міжвідомчої комісії, яка може ввести квоти на імпорт сірчаної кислоти в Україні, ініціювали два українських підприємства – "Східний ГЗК" і "Сумихімпром", – йдеться у матеріалі.

Водночас введення квот і підвищення мит – це ніщо інше, як спроба недобросовісної конкуренції з боку виробників сірчаної кислоти в Україні. Про це в матеріалі заявив член транспортного комітету парламенту Володимир Гусак.

"Я можу пояснити спроби цих двох підприємств – "Східного ГЗК" і "Сумихімпром" – обмежити конкуренцію і спробувати через уряд вирішити проблеми якоїсь власної неефективності. Але це може мати дуже шкідливі наслідки для економіки України в цілому", – пояснив нардеп.