Ілюстрація / REUTERS

Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), з 1 травня втратила повноваження з регулювання сфери переробки та поховання побутових відходів у зв'язку з набранням чинності положень нового Закону України "Про житлово-комунальні послуги".

Читайте такожНацкомісія з тарифів оштрафувала "Нафтогаз"

Про це повідомляється в листі регулятора, розміщеному на сайті комісії.

Відео дня

"Відповідно до змін, які набули чинності 1 травня 2019 року, у НКРЕКП відсутні повноваження по державному регулюванню сфери переробки та захоронення побутових відходів", - сказано в листі.

Наголошується, що прийнятий закон позбавляє місцеві органи влади права встановлювати тарифи на низку послуг, які виділяються з комплексу послуг ЖКГ і плата за які формує загальний тариф на обслуговування багатоквартирних будинків. Серед таких послуг: переробка та захоронення побутових відходів, централізоване опалення і постачання холодною водою та інші.

При цьому, закон наділяє Кабінет міністрів правом встановлювати лише порядок формування тарифів на послуги з поводження з побутовими відходами. А конкретні тарифи встановлюють компанії, які за місцевим конкурсу отримують право на надання населенню послуг зі збирання, переробки та захоронення відходів.

Як повідомляв УНІАН, у 2017 році Верховна Рада України ухвалила Закон "Про житлово-комунальні послуги", який спрямований на демонополізацію ринку житлово-комунальних послуг і передбачає прозоре розділення тарифу із зазначенням розміру плати за комунальні послуги та плати власне за послуги з управління.