Ілюстрація REUTERS

Рівень утилізації відходів металургійних комбінатів та ТЕС в Україні порівняно з Європою залишається низьким. Україна переробляє приблизно 45% металургійних шлаків, тоді як в ЄС цей показник перевищує 90%.

Про це заявив Вадим Хорошко, керівник напрямку металургійних шлаків компанії Recycling Solutions, під час круглого столу «Техногенні відходи. Як збільшити використання промислових шлаків в Україні», повідомляє GMK Center.

За його словами, частина промислових відходів в галузі (55%) просто накопичується у відвалах. Ситуація з ТЕС ще гірша: в Україні утилізується лише 7,7% відходів, тоді як в Європі – 43%.

Відео дня

Експерт зазначає, що в Україні у відвалах накопичилося понад 160 млн т відходів меткомбінатів і понад 250 млн т відходів ТЕС. Більш того, металурги щороку виробляють до 10-11 млн т нових шлаків, а ТЕС – до 6-7 млн т. Разом з тим, за його словами, щорічна утилізація не перевищує 4 млн т і 0,5-0,7 млн т на рік відповідно.

Як зазначив Хорошко, рівень утилізації золошлакових матеріалів та металургійних шлаків у виробництві будматеріалів (цемент, бетон, сухі суміші, шлакоблоки та ін) в Україні становить 96% і 42%, тоді як в ЄС – 82% і 51% відповідно. Сектор дорожнього будівництва (покриття, основа, узбіччя доріг) в Україні використовує золошлакові матеріали і металургійні шлаки – 4% і 20%, а в ЄС – 16% і 30% відповідно.

За словами Хорошка, щоб збільшити обсяг утилізації відходів та розширити сферу їх застосування, необхідно переглянути ДСТУ – додати специфікації щодо побічних продуктів, створити систему сертифікації та стандартизації, підтримати програми утилізації вторинних ресурсів і т. д.

Він зазначив, що золошлакові матеріали можна також використовувати у ливарному виробництві і в сумішах для розливання сталі. Металургійні шлаки підходять для виробництва мінеральних добрив, мінеральної вати та для гідравлічного інжинірингу.