Ілюстрація / REUTERS

Якщо законопроект № 1210, що передбачає збільшення фіскального тиску на бізнес, буде ухвалений у нинішньому вигляді, практично всі ГЗК виявляться неконкурентоспроможними, чимало будуть змушені згортати виробництво, а 70% експорту буде втрачено.

Таку думку висловив народний депутат Муса Магомедов у статті 112.ua "Тютюнники, ГЗК і навіть Rozetka: Найбільші компанії України можуть закритися через податкові ініціативи.

"За розрахунками, що проводилися, якщо № 1210 буде прийнятий в початковій редакції, можна буде говорити про закриття кожного третього робочого місця в гірничо-металургійному комплексі", - сказав Магомедов.

Відео дня

Як повідомлялося, через підвищення рентної плати прогнозується закриття третини вітчизняного виробництва. Крім того, Україна втратить 70% експорту руди і, як наслідок, близько 30% всіх валютних надходжень. Залізнична галузь в цьому випадку може втратити 40% обсягів вантажоперевезення. Зростання вартості видобутку залізної руди в Україні призведе до зростання трудової міграції, підкреслюють експерти. Згідно з дослідженням одного з представників четвірки " світових аудиторів – PWC, податкові ініціативи, закладені в законопроектах № 1210 та № 1210-1, зроблять видобуток руди в Україні у 9 разів дорожчим, ніж в Росії.