Втрати державного бюджету від несплачених податків у 2021 році оцінюються на рівні 11,8 мільярда гривень / фото REUTERS

В Україні встановлено антирекорд - вперше за роки Незалежності нелегальний ринок тютюну зріс до 12,8%.

Про це повідомив голова комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев під час засідання комітету, що відбулося в режимі відеоконференції 2 червня. 

Депутати були ознайомлені з даними "Моніторингу нелегальної торгівлі тютюновими виробами в Україні", що проводить "Кантар" на замовлення провідних вітчизняних виробників тютюнових виробів, що входять у ТОП-10 платників податків в Україні. 

Відео дня

Крім того, депутатами було обговорено результати перевірки компанії з безмитної торгівлі "Дьюті Фрі пі Джей Юкрейн", під час якої було виявлено фіктивний продаж понад 2,5 млн блоків сигарет.

Гетманцев, посилаючись на дані компанії "Кантар", зазначив: "Такого ніколи не було, це абсолютний історичний антирекорд. Навіть за часів Януковича частка нелегально ринку була менше ніж 10%".

Втрати державного бюджету від несплачених податків у 2021 році оцінюються на рівні 11,8 мільярда гривень.

"Ми з колегами подали законопроект про підвищення грошових виплат при народженні другої та третьої дитини, і ця програма коштує стільки ж. Шокуючі цифри", - сказав Данило Гетманцев.

Він також розповів, що напередодні засідання Комітету його помічники виявили місця продажу нелегальних сигарет у Києві. Такі сигарети продаються за ціною, що є нижчою за мінімальне податкове зобов’язання. Голова комітету зауважив, що органи влади систематично ігнорують ці порушення. 

"У нас є відкритий реєстр ліцензій на виробництво та гуртову торгівлю тютюном й на гуртові склади на зберігання. Так ось, якщо зіставити ці склади з обладнанням, що є у цих компаній, то можна побачити, що в одних підприємств є обладнання, але немає ліцензії, а в інших навпаки. Фактично, з відкритого реєстру ми бачимо, що йде виробництво нелегальної продукції", - додав він.

Як відомо, президент Володимир Зеленський подав до парламенту проект закону про криміналізацію контрабанди підакцизних товарів у особливо великих розмірах (№5420), як це було до 2011, але потім відповідальність за неї стала адміністративною.