Фото УНІАН

Металургійне підприємство "АрселорМіттал Кривий Ріг" інвестує 250 млн доларів у будівництво нової сучасної фабрики окомкування.

Про це заявили керівники підприємства під час урочистої закладки символічного першого каменя 8 жовтня.

Запуск нового об'єкта дозволить поступово вивести з експлуатації два діючих аглоцехи підприємства і реконструювати ще один. Завдяки такій модернізації істотно покращиться екологічна ситуація в регіоні: за даними фахівців, загальний обсяг викидів зменшиться на 78 тис.тонн, а обсяг викидів СО2 знизиться на 800 тис. тонн на рік.

Відео дня

Як заявив під час урочистого старту проекту заступник генерального директора з виробництва гірничого департаменту Володимир Теслюк, завершити оновлення агломераційного виробництва "АрселорМіттал Кривий Ріг" має намір в 2023 році, що призведе до істотного зниження промислового навантаження на навколишнє середовище.

 "Сьогодні дуже важливий день - ми починаємо другий етап масштабної модернізації нашого підприємства. За 15 років роботи компанії АрселорМіттал в Україні, на розвиток виробництва було витрачено понад 5 млрд доларів. Це дозволило знизити викиди на 42% в порівнянні з 2005 роком, і цим дійсно можна пишатися. Але перед нами стоять нові складні завдання. У найближчі роки ми маємо намір вкласти в модернізацію підприємства понад 700 млн доларів", - заявив Теслюк.

Офіційна влада оцінила зусилля керівників підприємства, спрямовані на екомодернізацію. Як підкреслив голова Дніпропетровської ОДА Олександр Бондаренко, металургійна галузь в країні повинна стати більш екологічною, і АрселорМіттал демонструє гідний приклад.

"Це початок історії нової фабрики окомкування. Її будівництво та реконструкція аглоцеху №2 - найважливіші ініціативи. Ми так багато уваги приділяємо цьому проекту, тому що важливо зробити металургійну галузь більш екологічною. Ми промисловий регіон №1 в Україні, і нам важливо підтримувати галузь. Ми повинні думати, як робити регіональний продукт сильнішим, виводячи економіку України вперед", - підсумував губернатор.

У свою чергу, генеральний Консул Німеччини в Україні доктор Штефан Кайль торкнувся важливий аспект - інвестиційний клімат в країні. На думку доктора Кайля, успішна робота підприємства є тестом на інвестиційну привабливість країни.

"Це є хорошим прикладом об'єднання інвестицій в модернізацію підприємства та екології. Проект заслуговує на особливу повагу, тим більше зараз, коли в металургії в усьому світі справи йдуть не дуже добре. АрселорМіттал є не тільки найбільшою німецькою інвестицією в країні, але і одним з найбільших металургійних заводів у світі. Україна повинна пишатися тим, що у неї є таке підприємство. І це тест на те, яким є інвестиційний клімат в країні", - заявив генеральний консул.

Нова фабрика окомкування зможе випускати до 5 млн тонн окатишів на рік. Їх будуть використовувати в якості сировини для доменних печей, частково замістивши агломерат.

На фото зліва направо Катриченко Олександр, Немілостівий Віталій, Бондаренко Олександр, Володимир Теслюк, доктор Штефан Кайль (Stefan Keil), Кісєль Юрій, Олександр Романишин
Бондаренко Олександр, голова Дніпропетровської обласної державної адміністрації
Доктор Штефан Кайль (Stefan Keil), Генеральний консул Федеративної Республіки Німеччина
Володимир Теслюк, заступник генерального директора з виробництва гірського департаменту "АрселорМіттал Кривий Ріг"

Нагадаємо, компанія АрселорМіттал - найбільший іноземний інвестор в Україні. За 15 років компанія інвестувала в Україну близько 10 млрд доларів.