ДРС на боці легального бізнесу в Україні

1 листопада 2021 року Державна Регуляторна Служба погодила проект постанови КМУ "Про внесення змін у додаток до постанови КМУ від 30 жовтня 2008 р. № 957 "Про встановлення розміру мінімальних оптово-відпускних і роздрібних цін на окремі види алкогольних напоїв", який направлений на вирішення питань детінізації економіки, зокрема, у сфері алкоголю.

"Сьогодні погодження проекту цього акту Державною регуляторною службою України – це перемога для споживачів і для держави вцілому, адже запорукою успішного розвитку є прозора система ведення бізнесу" -  зазначив Голова Державної регуляторної служби України Олексій Кучер.

Нагадаємо, останній перегляд мінімальних цін відбувся у 2018 році. За цей час відбулося значне подорожчання сировини та комплектуючих на виробництво алкогольних напоїв. Без актуалізації мінімальних роздрібних цін легальні виробники не витримують конкуренції з нелегальною продукцією, обсяг якої сьогодні становить рекордні 50%.

Відео дня

У разі прийняття зазначеного проекту постанови рівень мінімальних цін на алкоголь буде відповідати реальним цінам (реальним затратам виробників алкоголю) на їх виготовлення та не дасть можливість мінімізаторам сплати податків до державного бюджету ставати на полиці магазинів.

На думку виробників алкогольних напоїв, асоціації "Укрводка", Асоціації "Легальних виробників алкоголю" Голова ДРС Олексій Кучер підтримавши розроблений документ продемонстрував відкритість державних інститутів до співпраці та захистив інтереси легального бізнесу, що призведе до виведення сфери із тіні та розвитку легального бізнесу.

"Наразі за оцінками експертів, щонайменше 50% ринку перебуває у тіні, від чого Держбюджет недоотримує понад 10 млрд грн щороку. Тож питання детінізації спиртової та лікеро-горілчаної галузей має бути пріорітетним для  побудови прозорої економіки країни. Погодження проекту – це черговий крок до стабільної економічної системи, сподіваюсь процес рухатиметься далі і маємо надію на подальше позитивне рішення цього питання" - прокоментував Голова Державної регуляторної служби України Олексій Кучер.