фото УНІАН

Головне управління Національної поліції міста Києва внесло до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості щодо колишньої виконуючої обов’язки директора Довженко-Центру Олени Гончарук.

Її підозрюють у перевищенні службових повноважень і порушенні закону про публічні закупівлі.

Зокрема, за версією слідства, Гончарук продовжувала видавати і підписувати розпорядчі документи після того, як була звільнена з займаної посади відповідним наказом. Фактично Гончарук самовільно і протиправно "керує" Довженко-Центром.

Відео дня

Також зафіксовано, що не зважаючи на те, що Центр має власний правовий відділ з юрисконсультом, Гончарук замовляла юридичні послуги у сторонніх організаціях. Зокрема, у січні 2023 року з адвокаткою О. Крижанівською був укладений договір про надання послуг з юридичного консультування та юридичного представництва на загальну суму 199 900 грн. При цьому вище згадана адвокатка входить у склад конкурсної комісії для здійснення добору на посаду керівника Довженко-Центру, а Гончарук є однією з претинденток на цей пост — наявність конфлікту інтересів є очевидною.

Окрім цього, в Довженко-Центрі виявлені порушення в частині публічних закупівель, розпоряджання державними коштами та управління державним майном, про що свідчать Акти перевірок діяльності установи. На підставі цих актів прокуратура міста Києва внесла відомості до ЄРДР за фактом заволодіння державними коштами службовими особами Довженко-Центру.

Нагадаємо, 31 жовтня 2022 року за результатами аудиту Олену Гончарук було відсторонено від виконання обов'язків в.о. генерального директора ДП "Національний центр Олександра Довженка". Вона залишається на посаді керівниці Музею кіно Довженко-Центру. На посаду керівника Довженко-Центру буде проведено конкурсний відбір.