Експерти прогнозують зростання цін на житло до кінця року / Ілюстрація REUTERS

В Україні ціни на житло зростуть протягом 2021 року на 15-25% і зростатимуть надалі

Про це повідомляє "Економічна правда".

Читайте такожУкраїнцям розповіли, до якого мінімуму може опуститися відсоток за іпотекою

Відео дня

Як пише видання, директор з маркетингу ЛУН Денис Судилковський не бачить тенденцій, що свідчать про зниження цін на квартири. Власник компанії-забудовника SAGA Development Андрій Вавриш вважає, що у 2021 році вартість житла зросте на 20-25%.

За прогнозами генерального директора Промислово-будівельної групи "Ковальська" Сергія Пилипенка, середня ціна на квартири на первинному ринку Києва у 2021 році може зрости на 15-20% до 1,3 тис. дол. за квадратний метр. До кінця 2023 року цей показник може досягти 2 тис. дол.

"Ринок дуже активний, перегрітий, попит стійкий. На тлі підвищення цін на будматеріали, інфляційних процесів, зниження процентних ставок, доступної іпотеки та інших факторів ми очікуємо зростання цін", – заявив Пилипенко.

На думку керівника порталу Domik.ua Віталія Котенка, прийдешні скасування мораторію на стягнення простроченої заборгованості за валютними кредитами та врегулювання ринку колекторських послуг спричинять зниження іпотечних ставок.

Нові законодавчі ініціативи та зниження іпотечних ставок стануть "пальним" для зростання цін, вважає експерт.

Іпотека під обіцяні 7%

  • 27 січня 2021 року Кабінет Міністрів затвердив постанову про здешевлення вартості іпотечних кредитів. Постанова передбачає, що Фонд розвитку підприємництва здійснює компенсацію відсоткової ставки до рівня 7% річних за іпотечними кредитами, що надаються позичальникам на придбання житла, з метою здешевлення їх вартості. Компенсацію відсотків фонд надає позичальникам, які отримали іпотеку в національній валюті в уповноваженому банку.
  • 26 лютого Фонд розвитку підприємництва та 7 уповноважених банків підписали угоди в рамках програми "Доступна іпотека під 7%".
  • 1 березня перші два українці скористалися державною програмою "Доступна іпотека під 7%".