Верховна Рада України ухвалила в першому читанні проект Закону «Про внесення змін до Закону України «Про житлово-комунальні послуги» щодо вдосконалення системи управління житловим фондом та вирішення окремих питань у сфері надання житлово-комунальних послуг.

Як передає кореспондент УНІАН, за ухвалення законопроекту проголосували 250 народних депутатів із 407 зареєстрованих у сесійній залі.

Законопроект передбачає надання прав власникам житлових і нежитлових приміщень у будинку самостійно обирати спосіб управління будинком, визначати виконавців житлово-комунальних послуг та вирішувати інші питання шляхом впровадження механізму прийняття рішень загальними зборами таких власників.

Відео дня

Крім того, більш детально визначається статус управителя, його права та обов’язки, пов’язані із наданням послуги з управління будинком; закладаються засади формування конкурентного середовища у сфері житлово-комунальних послуг з одночасним збереженням існуючої інфраструктури, із забезпеченням рівних умов для діяльності суб’єктів господарювання усіх форм власності і створенням умов для збереження та розвитку існуючих підприємств державної і комунальної форми власності, які працюють на ринку житлово-комунальних послуг.

Дія проекту закону поширюється на власників, споживачів, підприємства, установи, організації незалежно від форми власності, органи державної влади та органи місцевого самоврядування, які є учасниками відносин у сфері житлово-комунальних послуг.