Ілюстрація REUTERS

Український уряд почав вживати рішучі заходи для боротьби із нелегальним ринком сигарет, який за серпень 2022 року досяг безпрецедентного рівня у 21%, повідомив старший віцепрезидент із зовнішніх зв’язків компанії Philip Morris Грегуар Вердо в інтерв'ю NV.

"Ми були раді дізнатися, що уряд визнав проблему і нещодавно почав вживати рішучі заходи, аби боротися з кримінальними угрупованнями, які залучені до виробництва і торгівлі нелегальними сигаретами. Голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев поставив за мету скоротити частку нелегальних сигарет до рівня не більше 5% вже до кінця цього року", - сказав він.

Згідно зі звітом KPMG за 2022 рік, Україна вважається другим за величиною ринком нелегальних сигарет в Європі, поступаючись лише Франції. Через це державний бюджет у 2023 році може недоотримати 22 млрд грн. 

Відео дня

За оцінками Вердо, кожна третя нелегальна пачка сигарет в Україні є підробкою брендів чотирьох міжнародних тютюнових компаній, які працюють в Україні: 

Ми підтримуємо зусилля, спрямовані на виявлення та припинення діяльності таких виробників контрафакту"

При цьому, Вердо зазначив, що більшість нелегальних цигарок на українському ринку виготовляються безпосередньо місцевими тютюновими фабриками.

"Український ринок виділяється з-поміж більшості країн ЄС за масштабом організованої злочинності, оскільки більшість нелегальних тютюнових виробів виготовляються в Україні місцевими гравцями. Вони, як неодноразово йшлося у багатьох журналістських розслідуваннях та статтях, принаймні протягом останніх кількох років використовують різноманітні схеми заниженого податкового декларування та незаконного виробництва", - пояснює він.

За його словами, скорочення частки нелегального ринку в Україні можливе лише за умови системної боротьби з нелегальною торгівлею на всіх рівнях. 

"Необхідно систематично перевіряти роботу точок продажу та блокувати спроби збуту нелегальної продукції через сайти, групи у соціальних мережах та месенджери", - підсумував Вердо.

Раніше Офіс президента анонсував підсилення боротьбиіз контрафактом на ринку підакцизних товарів – зокрема, тютюнової продукції.

Вас також можуть зацікавити новини: