Проїзд першою українською платною дорогою коштуватиме як в Європі / фото ukravtodor.gov.ua

Володимир Омелян повідомив про те, що першою платною дорогою в Україні стане траса Львів – Краковець. Тендер на будівництво міністр інфраструктури пообіцяв розпочати до кінця поточного року.

Читайте такожПорошенко підписав закон про будівництво платних доріг

Про це повідомляє "Канал 24".

Відео дня

Омелян висловив сподівання, що за тендер буде жорстка боротьба, оскільки вже три компанії висловили зацікавлення у цьому проекті – дві європейські і ще одна фірма з Азії. Міністр також наголосив, що нова магістраль сприятиме покращенню трафіку не лише у західному, а й у південному напрямку.

Однак проїзд новою дорогою, будівництво котрої розраховують розпочати не пізніше 2020 року, буде досить дорогим для українців: міністр запевнив, що "за п’ять копійок" проїхати нею не вийде. Сподіватимемось і сама дорога відповідатиме високим стандартам.

Якщо цей проект покаже вдалі результати, міністерство інфраструктури готове запускати ще кілька подібних проектів.

Як повідомляв УНІАН, у березні цього року в.о. голови "Укравтодору" Славомир Новак заявив, що першу концесійну дорогу в Україні планують побудувати від Львова до Польщі.

Концесійну дорогу намагаються побудувати вже давно. Ще в травні 2015 року "Укравтодор" оголосив конкурс на будівництво першої в Україні концесійної дороги Львів - Краковець, розмови про будівництво якої велися вже більш як десять років. Але у вересні того ж року стало відомо, що конкурсні заявки претендентів - української компанії "Українські транспортні магістралі" та французької Bouygues - не відповідають умовам конкурсу. У зв'язку з цим Міністерство інфраструктури повідомило, що розраховує запустити в новому форматі цей конкурс після того, як буде вдосконалено законодавство України про концесію, а також про державно-приватне партнерство.

27 лютого 2018 року Верховна Рада ухвалила закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у сфері будівництва та експлуатації автомобільних доріг", яким дозволяється будувати і експлуатувати автомобільні дороги на умовах концесійного договору.