Ілюстрація REUTERS

У Китаї у вівторок відкрився 18-й Шанхайський міжнародний автосалон (Auto Shanghai 2019), який проводять раз на два роки. Цього року автосалон пройде під девізом "Створення кращого майбутнього".

Читайте такожАвтомобілі Volvo в Європі попереджатимуть один одного про слизькі дороги і загрози

Перші два дні, згідно з усталеною практикою проведення подібних заходів, виставка працюватиме тільки для китайських і зарубіжних журналістів. 18-19 квітня стануть днями для експертів автомобільної індустрії, а 20-25 квітня виставкові павільйони розкриють свої двері для широкої публіки, пише ТАСС.

Відео дня

Очікується, що виставку відвідають близько 1 млн осіб, а її висвітленням у ЗМІ будуть займатися близько 10 тис. китайських і зарубіжних журналістів з більш ніж 2 тис. видань.

У 2019 році, згідно з офіційними даними організаторів, стенди в Національному виставковому центрі (NECC) розгорнули понад 1 тис. місцевих і зарубіжних представників автомобільної індустрії з 20 країн і регіонів світу. Цього року загальна виставкова площа перевищить 360 тис. кв. м, стендами з продукцією китайського і світового автопрому будуть заповнені 12 критих павільйонів центру. Дев'ять з них відведені під пасажирські автомобілі, один павільйон відданий під комерційний транспорт, інші два приймуть виробників комплектуючих і всілякого обладнання.

Провідні світові виробники вже багато років привозять на шанхайський майданчик свої останні досягнення, враховуючи потенціал азіатського ринку і динамічний розвиток галузі в цьому регіоні. Свою продукцію, в тому числі рестайлінгові версії, концепти і новинки, традиційно представлять Mercedes-Benz, Volkswagen, Toyota, Honda, Nissan, Mazda, Mitsubishi, Suzuki, Subaru, Buick, Chevrolet, Cadillac, Ford, Citroen, Peugeot, Renault і багато інших виробників.

Участь в автошоу візьмуть і виробники люксових авто: Alfa Romeo, Bentley, Porsche, Lamborghini, Maserati, Aston Martin і ряд інших.

Організатори оголосили про те, що стенди цього року вперше з'являться у таких нових виробників автомобілів на альтернативних джерелах енергії, як GAC NE, WM-Motor, XPENG, HOZON, ENOVATE, AIWAYS, Lixiang і деяких інших.

Що стосується китайського автопрому, то цього року, як і раніше, під дахом виставкового центру свої зразки представлять шість провідних автомобільних груп Китаю: FAW, Dongfeng Motor, SAIC Group, Changan Automobile, GAC Group і BAIC. Оновленою лінійкою своїх автомобілів збираються порадувати учасників виставки такі місцеві виробники, як Chery group, Geely Group, Great Wall, Brilliance Сһіпа Auto, BYD та JAC.

На попередній 17-й виставці в Шанхаї в цілому були представлені 1,4 тис. автомобілів, 113 з яких стали світовою прем'єрою. Офіційні дані про новинки організатори поки не публікують, проте в місцевій спеціалізованій пресі все ж з'явилася деяка інформація від експертів, які вважають, що на нинішньому автосалоні буде не менше ста світових прем'єр.

Ілюстрація REUTERS

Серед новинок автосалону очікується демонстрація компанією Mercedes-Benz компактного кросовера GLB, який у мережі вже отримав неофіційну назву "маленький Гелендваген". Шанувальники бренду Lexus зможуть познайомитися з першим в історії марки мінівеном з індексом LM, а німецький виробник BMW, за прогнозами, покаже на автошоу в Шанхаї подовжену версію седана третьої серії нового покоління.

Ілюстрація REUTERS

Від компанії Audi очікують прем'єри прототипа безпілотного автомобіля AI:me. З новинкою виступить і японський бренд Infiniti, який може показати експериментальний седан Qs Inspiration з електричною силовою установкою. Цікавим буде і нове покоління позашляховика від Chevrolet Trailblazer, який також дебютує перед широкою аудиторією в Шанхаї.

Ілюстрація REUTERS

Ажіотаж серед експертів і публіки безсумнівно викличе показ анонсованого раніше першого автомобіля китайського виробника смартфонів Huawei. Інформації про цю новинку небагато. Поки відомо, що це - прототип високотехнологічного автомобіля нового покоління, можливо, з електродвигуном, оснащеного технологією 5G, хмарними сервісами і системами безпілотного управління.

Шанхайська виставка автомобільної індустрії заснована в 1985 році і успішно проведена в цьому мегаполісі вже 17 разів. За роки свого існування вона стала свідком не тільки революційних проривів в автомобільній індустрії, але і стрімкого підйому китайського автопрому, про що свідчить продукція численних місцевих виробників. З 2015 року автошоу проходить в новому Національному виставковому центрі, найбільшому серед подібних комплексів у світі.