Ілюстрація REUTERS

Акціонерна компанія "Укрзалізниця" має до 2025 року отримати 110 локомотивів з тяговим електродвигуном французької машинобудівної компанії Alstom.

Читайте такожУЗ хоче закупити ще щонайменше 15 американських тепловозів до кінця року

Як повідомив заступник міністра інфраструктури України Юрій Лавренюк на своїй сторінці в Facebook, про це йшла мова в ході переговорів з послом Французької Республіки в Україні Ізабель Дюмон, аташе з економічних питань посольства Французької Республіки в Україні Вінсентом Пренго і старшим віце-президентом французької машинобудівної компанії Alstom Філіпом Дельором.

Відео дня

"Стратегічним для УЗ є оновлення залізничного парку на 495 локомотивів до 2029 року. Перші 110 українсько-французьких локомотивів з тяговим електродвигуном повинні стати на рейки української залізниці до 2025 року", - написав він.

Лавренюк зазначив, що великий міжурядовий проект передбачає локалізацію виробництва і технічне обслуговування в Україні з залученням українських підприємств.

"Зараз ми розглядаємо декілька локацій для спільного виробництва, зокрема - Запорізький електровозоремонтний завод і Львівський локомотиворемонтний завод", - зазначив він.

Лавренюк нагадав, що меморандум між Alstom і "Укрзалізницею" був підписаний ще 19 вересня 2018 року.

"Таким чином, ми офіційно закріпили співпраця з надання та обслуговування електричних локомотивів, які є одними з найбільш сучасних, екологічних і економічних у своєму класі", - зазначив він.

За словами Лавренюка, наступним етапом стане договір на рівні президентів і урядів України та Франції.

"Разом з міністром фінансів Оксаною Маркарової зараз ведемо переговори з французькими колегами, щоб отримати кращі умови від казначейства і кредиторів. Це потужний і амбітний проект для розвитку української інфраструктури, створення тисяч нових робочих місць, розвитку нових залізничних маршрутів і залучення сотні мільйонів євро в економіку України", - написав він.

Як повідомляв УНІАН, у 2018 році "Укрзалізниця" підписала меморандуми про співпрацю з компаніями-виробниками залізничного транспорту Alstom і CRRC щодо купівлі електровозів.